Zeynep Gözübüyük

Uyku Eğitimi – Tavsiyelerim

Uyku eğitimi konusunda tavsiyelerimi bir özet şeklinde toparlamak istedim.

– Bebeğinizin uyku eğitimine ihtiyacı olduğuna emin olun. Uykuya geçmede çok zorlanıyorsa, en ufak ses veya harekette uyanıyor ve geri uyuyamıyorsa, gece uykuları çok bölünüyorsa ve bu kalitesiz uyku sebebiyle gün içinde huysuz, huzursuz ise uyku eğitimi vermeyi düşünebilitsiniz. Bebeğinizin gelişimi için kaliteli uyku çok önemli. Ayşe’nin hiç bir şey yapmaya hali ve isteği olmuyordu bazı günler. Ve anne bebeğin kesinlikle ihtiyacı olduğuna eminse yaparken daha tutarlı davranıyor. Kolay kolay vazgeçmiyor. Ayşe sakince yanına uzandığımda veya hafif bir pışpışla ağlamadan uyuyabilen bir bebek olsaydı, her gece 3 saatte bir uyanmasaydı ve her sabah 5’te tam uyanışa geçmeseydi uyku eğitimi vermeye gerek duymazdım. Günlük hayatı etkilenmişti kalitesiz uykudan.Baby-Sleep-300x212

– Evde yaşayan herkes eğitim verilmesi konusunda anneye destek olmalı ve bebeğin ağlayacağını kabul etmeli. Ağlamadan uyku eğitimi olmuyor. Kontrollü ağlatmadan bahsediyorum, bebeği bir başına bırakıp ağlatmıyoruz tabii ki. Ama o bile zor. Anne yıpranıyor, üzülüyor. Dakikalarca sürebiliyor. Mesela ben artk 10. günde filandık, kapının dışında olmam gerekiyor, konuşuyorum, ama ağlama uzun sürdüğü zaman artık günlerin de verdiği birikimle kapıda onunla ağlıyordum, sürekli dua ediyordum. Murat da hep birazdan uyuyacak, merak etme, üzülme, çok yol kat ettin diye bana moral veriyordu. Birkaç günden sonra – ki ilk 3-4 günü atlatmak çok önemli – yeter artık çok ağladı, olmuyor, bırakalım derse baba, veya anneanne/babaanne, annenin bırakma ihtimali çok yüksek zaten çok hassas, dokunsan patlayacak durumda olabiliyor. Ben böyleydim, belki sizin bebeğiniz 3.günde öğrenecek ve iş bitecek. Ayşe biraz inatçı çıktı. Ve ben şunu farkettim, ben odasındayken ve konuşurken daha çok ağladı, ağlama değil de mızmız durumdayken sessizce kapıda beklediğimde kendi kendini daha rahat sakinleştirdi. Kriz olduğu zaman yatır-kaldır yaptım, o da sakinleştirdi.

– Tüm yöntemleri okuyup kendinize en uygunu seçin. Benim gibi harman da yapabilirsiniz. İmkanınız varsa mutlaka bir uzmanla çalışın. Uyku eğitimi zorlu bir süreç, profesyonel destek çok iyi geliyor. Herşeyi yaptım ama olmuyor, yine uyanıyor dediğinizde uzman hemen sebebi buluyor ve düzene sokuyor. Ben Uyku Meleği’nden destek aldığımı yazmıştım zaten.

– Bebekler birbirinden çok farklı, anneler de öyle. Bir arkadaşınızın yaptığı eğitim size uymayabilir. Ya da bebeğiniz kitapta önerilen bir programa tepki gösterebilir. Örneğin Ayşe kısa sabah uykusu, uzun öğle uykusu formülüne çok tepki gösterdi. Birikmiş yorgunluk ve gece uyanmaları olarak geri döndü bize. İkisini de eşit olarak 1-1.5 saat olarak uyumayı istedi.

– Uyku eğitimini vermeye karar verdiğinizde bebeğiniz çok ağladığında vazgeçmemeye çalışın. Boşuna ağlatmış olmayın. 2-3 gün çok şiddetli ağlıyorlar. Yanında olun, sırtını sıvazlayın, kucağınıza alın, sustuğu anda yatağa geri bırakın. Ayşe’yi bıraktığım an tepinerek ağlamaya devam etti ilk geceler. Ama alıp koydum alıp koydum sonunda sakinleşip uyudu. Ağlarken terketmediğiniz sürece içiniz rahat olsun. Evet ağlıyor çünkü uyumayı bilmiyor. Sallanarak, pışpışla, emerek uyumayı biliyor. Kendi kendine uyumak bir kilometre taşı onun için. Kendi kendini sakinleştirmeyi, ve güvende hissederek uyumayı öğreniyor.

– Bebeğiniz için sakin bir müzik, veya okyanus, deniz dalgası sesi gibi müzikler açın. Ben Ayşe doğduğundan beri Sleepy Sheep’in okyanıs sesini açıyorum. Bir de doğduğundan beri yatağında uyku arkadaşı var. Uyku eğitimi sırasında sarıldı, kollarını emdi, çok işe yaradı. Emzik almadığı için de bizim vazgeçilmezimiz oldu. Şimdi pusette uyumayı öğrettim, o zaman da uyku arkadaşı çok faydalı oldu.

– Bir de kendim dahil herkese son tavsiye. Bu iş oldu, kesintisiz uyumayı başardı, artık rahatım diye birşey yok. Birkaç gece uyuyor, sonra bir gece herşey tepetaklak oluyor. Sebepli (diş, yorgunluk, gürültü vs) veya sebepsiz. Örneğin ben son yazıyı yazdıktan sonra Ayşe 2 gün çok düzensiz uyudu, çok sık uyandı. Ne olduğumu şaşırdım. Hani bitmişti dedim. Sonra yine düzene girdi. Şimdi 2.diş geliyor, bu akşam 2 kez uyandu, müdahale etmeden tekrar uyudu. Sabah kaçta kalkacağını merak ediyorum. Büyüme ataklarında, yürümeye başladığında da düzen değişiyormuş. Kısacası, sebepler bitmiyor =)

Aklımdayken yazayım dedim, kesin yine unuttuğum şeyler vardır =)

Mışıl mışıl, kesintisiz uykular bebeklerinizle olsun.

Sevgiler,

Zeynep

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.