Zeynep Gözübüyük

Uyku eğitimi – Hazırlıklar ve ilk gece

Ve önümde Gina Ford ve Kim West’in kitapları, kulağımda Seride’nin ve tecrubeli arkadaşlarımın öğütleriyle uyku eğitimine başladım. Her konuda yaptığım gibi farklı fikirler alıp kendi süzgecimden geçirip bir karma yaptım. Umarım bu karma tutar dedim ve ilk gün Ayşe’nin gündüz uykusunu güzel uyuduğundan ve akşam çok yorgun olmadığından emin oldum. Yorgun bir akşam başlamak için uygun değil. Ek gıdaya geçeli 15 gün olmuştu ve çok şükür bir sıkıntımız yoktu. Ayşe’nin tek sorunu bence uyku zaten, o bütün ruh halini belirliyor.

Evet ilk akşam 20 gün- 1 aylıktan beri uyguladığım banyo-masaj-emzirme- uyku rutinini yaptım. Burada bir parantez açmam lazım. İlk 15-20 gün Ayşe sarılıktan dolayı mütemadiyen uyuyordu, saat 18:00’de mi uyanık, o zaman yıkıyorduk, bazen uyanmıyordu 20:30, 21:00’leri buluyordu. 1.aydan sonra ise yavaş yavaş düzene girdi ve 20:00’den geçe kalmadık hiç.
Çoğu akşam giydirirken çok ağladı, uykusu çok geldiği için bana seremoniyi bir an evvel sütümü ver uyuyayım diyordu. Uyku sıkışması yani uyutma saatinde geçe kalma durumu da olabilir ama ben bu rutini erkene de çeksem ağladığı oldu. Belki de banyodan çıkmak istemiyordu, belki giyinmeyi sevmiyordu. Ah bir dili olsaydı da konuşsaydı. Neyse.
4.aydan sonra rutine daha çok alıştı diyebilirim. Loş ışık yerine normal ışıkta ağlamadığını farkettikten sonra ışığı hep açık tuttum, bu memede ya da biberondan süt içerken uyumasına da bir nebze engel oldu.
Ayşe’nin kilo alımı sınırda olduğu için doktoru emzirme sonrası biberonla anne sütü takviyesi önermişti. Emdi, biberonu içti ve öptüm iyi geceler dedim, ve yatağına koydum. Pışpış yapmadan, elim sırtına koydum. Biraz ağladı ama yeterince mayışmış olduğu için direnç uzun sürmedi. 10 dakika içinde uyudu. Ek olarak kaloriferini kapattığımızî da belirteyim. Akşamüzeri odasını iyice havalandırıp serinletiyorum. Ve uykuda kalın giydirmiyorum. Eylülde hep penceresi açık uyudu, ama hem güneşin ilk ışıklarına hem de saat 05.00’te martıların sesinden uyanıyordu. Mecburen kapattık. Yoksa oda sıcaklığı 20-22 arası olsa daha iyi olurdu, daha kalın giydirirdim. Kitaplardaki 18-22 derece arası olsun önerisini uygulamak klima olmazsa zor, klimasız bebek odasının ısısını düşüren varsa paylaşırsa çok sevinirim.
Gina Ford’un önerisiyle blackout yani güneş ışığı geçirmeyen perdemiz olmasına rağmen kenarlardan ışık sızdığı için ek koyu renk kumaş alıp pencerenin tam cerçevesine minik askılarla astık. Böylece tam karanlığı yakaladık. Gina Ford evde uyuduğu her uykuda odasının kapkaranlık olmasını öneriyor. Hem kolay uyanmaması için, hem iyi uyku alışkanlığını daha kolay kazandığı için, hem de beynin büyüme hormonlarını daha iyi salgıladığı kanıtlandığı için. Biz de odamızı sabahın ilk ışıklarına karşı hazırlamıştık ilk günümüzden.
Son olarak Ayşe’ye bir sleepbag yani bacakları torba gibi olan uyku tulumumdan aldım o akşam kullanmaya başladım. Sürekli döndüğü için üstünü açıyordu ve rahatsız olup uyanıyordu. Bu da Gina Ford’un kitabında uyku bölünmesini ortadan kaldırmak için önerilerden biriydi. Tulumla rahat edemez diye düşünmüştüm ama yanılmışım, çok rahat etti.
Gelelim gece emzirmesine. Uyku eğitimine başlamak için gece emzirmesini kesmek gerekiyor, çünkü amaç 7’den 7’ye kesintisiz uyku. Fakat Ayşe yaz boyunca gece beslendi diyebilirim. Bodrum çok sıcak olduğu için gündüzleri iştahsızdı, sadece susuzluğunu gideriyor, geceleri de uzun uzun emiyordu. Bu alışkanlık kaldı bu aya kadar. Kilo alımı da sınırda olduğu için doktoru kesmemizi istemedi. Ek gıdaya da başladık. İlk 15 gün gözlemledim, gece emişleri çok kısaldı, belli ki gün içinde doyuyordu. Sabah uyanınca emziriyorum, 10.00’a doğru az meyvesi var, öğlen sebze püresi, 14:30 gibi öğle uykusundan uyanınca emiyor biraz, 16:00 gibi az meyve ve arkasından emzirme, ve 19:00’da uyumadan önce 160cc biberondan anne sütü. Banyo sonrası mayıştığı için emmeyip memede uyuyakaldığı için öğlen sağıp akşam o sütü içiriyorum gözleri kapansa da bitiriyor. Bazen 21:00 gibi uyanıyor sebepsiz, önceleri ya gidip pışpışlıyordum ya da uyumazsa emzirmeyi deniyordum. Eğitimde ne yaptığımı anlatacağım. Gece 23:00 gibi tekrar sağıp 23:30-geceyarısı gibi 140cc yi uyandırmadan yavaşça ağzına biberonu sokarak içiriyorum uykuya devam ediyor. Bundan sonra 02:30 gibi bir uyanması vardı, uyku eğitimi öncesi alıp emziriyordum. Tamamen dudak tiryakiliği. Emip uyuyordu. 05:00’te tekrar uyanıyordu ve emip bazen uyuyor çoğu zaman uyumuyordu. Son zamanlarda en büyük sorunumuz buydu zaten, 05:00’te uyanması. Ben de geceyarısına kadar onu beslemek için bekledigimden, 05.00’te ful enerji uyanması canıma okuyordu resmen. Ruh gibi dolaşıyordum evde.
Gina’nın önerdiği gibi gece emzirmesini yavaş yavaş kesecek, sonra da 05:00’te uyanmasına neden olan problemi, yani gündüz çok uyuma durumunu ortadan kaldıracaktım.
İlk gece 19:00’da uyuduktan sonra 22:30’da uyandı, emzirmedim, pışpışlamadım, rezene verdim biraz ve elimi sırtına koydum şsşledim, sessizce “sen uyumayı biliyorsun canım, hadi uyuyabilirsin” gibi konuştum, 10 dakika olmadan uyudu.
23:30’da uyandırmadan 100cc içirdim
02:00 ‘de yine uyandı rezene verdim, elimi sırtına koydum, 5 dakika ağladı uyudu.
04:00’te uyandı emzirdim hemen geri uyudu.
06:30’da tam uyandı. İlk geceden 05.00 uyanması 06:30’a çekilince acayip bir motivasyon geldi bana =) Henüz işin başındaydık ama.
Devamı yakında, biraz nezleyim, dinleneyim. Mışıl mışıl uykulu bir hafta olsun =)

Yorumlar

  • annesi
    28 Ekim 2013
    reply

    Uyku eğitimi mecaraları çok öğretici oluyor. Umarım çabucak deliksiz uykulara kavuşursunuz. Bu arada çok geçmiş olsun acil şifalar diliyorum.

  • Annegazetesi
    8 Kasım 2013
    reply

    Heyecanla bekliyorum sonucu ve uygulamalarınızı. Oğlum 1 hafta sonra 4 aylık olacak ve alışkanlıkları, düzenleri, rutinleri neredeyse kızınızla aynı. O yüzden örnek olacaksınız bana, takipteyim 🙂

  • Bugi
    16 Kasım 2013
    reply

    Zeynep’cim , bebeğin odasının kaloriferini tamamen kapatıp kapısını da aralık bırakırsan ideal bir sıcaklık oluyor. Benimki öyle ne soğuk ne sıcak.. Uyku problemlerinde yalnız değilsin. Ben de aynı şeyleri yaşıyorum :((

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.