Zeynep Gözübüyük

Montessori Uygulamaları

Konu doğum, bebek ve ebeveynlik olunca eğitimlerin sonu yok. Doğum eğitimlerini doula arkadaşımın önerisiyle 30.haftadan itibaren planladım. Pazar günü ise 0-3 Yaş Montessori Uygulamaları seminerine katıldım. öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum bugün. Uzun zamandır çeşitli kaynalardan ve uygulayan arkadaşlarımdan takip ettiğim  bu yaklaşımda kendime yakın hissettiğim, yapmayı düşündüğüm pek çok şey var. Örneğin bebek karyolası konusu. Bu konuyu Ayşe’nin odası konusu gelince detaylıca yazacağım.

Montessori yaklaşımına göre bebekler son derece bilinçli doğarlar ve onların gelişimine yardımcı olmak ebeveynlerin elindedir. Beyinleri emicidir, deneyimleyerek ve gözlemleyerek öğrenirler, bir öğreten olmasa bile. Ayrıca rutin, bebek ve çocukların öğrenmesinde önemli bir unsur. Yer, zaman, anlam, materyaller, başlangıç ve sonun belli olması, sürprizlerin olmaması öğrenmelerini hızlandırmak için önemli.

Bebeklerin yaşına uygun oda ve ev dekorasyonu, oyuncaklar ve yaşları ilerledikçe verilen eğitimlerle çok küçük yaştan itibaren kendi kendilerine yetebilen, özgür bireyler olurlar, koordineli hareket ederler ve dil gelişimleri iyi olur. Anne-babalar da bebekleri, çocukları özgürleştikçe, birbirlerine bağımlı – bağlı değil, bağımlı- olmayan, daha rahat bir ilişki içinde olurlar.

Ev içinde bebeğin özgürce hareket edebileceği, inip çıkabileceği alanlar yaratılması, ilgisine ve zeka gelişimine uygun dekoratif eşyalar ve oyuncaklar verilmesi, bunların çocuğun ulaşabileceği raflarda ya da sepetlerde olması, aynı anda ikiden fazla oyuncak verilmemesi gibi  önerileri var. Ayşe’nin oda dekorasyonunu yapmaya başladığım için buradaki önerileri özellikle not aldım. Örneğin yatağın üzerine asılan dönencelerin şimdi çok şirin ve pastel renklerde olanları var, ama yenidoğan bebek bu renkleri seçemiyor, ayrıca bu renkler ilgisini çekmiyor. Siyah-beyaz, lacivert-beyaz, kırmızı-beyaz gibi kontrast renkler, parlak, ışığı yansıtan maviler, koyu pembeler, turuncular ise son derece ilgisini çekiyor ve odaklandığı için dönencede ya da yatak kenarına konan bir panoyla gözleri meşgul oluyor ve daha hızlı uykuya geçiyor. Kendine çekebileceği ahşap halkalar, renkli kumaşlardan dikilmiş toplar, gümüş çıngıraklar da önerilen ilk 6 ay oyuncaklarından.

2 montessori

montes1

Bir de ilk 3 ay bile bebeklerin kendi kendilerine gözlemleyip deneyimleyerek çok güzel öğrendiklerini, onlara yardımcı olmanın – örneğin topa ulaşmasına çok az kala topu ona vermek gibi – onu demoralize ettiğini, başarma duygusundan mahrum bıraktığını savunuyor Montessori.

6-12 ayda elleriyle çalışabileceği oyuncaklar, toplar öneriliyor. 2-3 oyuncakla bir süre oynasın, sonra değiştirin diyor. Hem kendi odasında hem de öğle uykuları için salonda ya da oturma odasında yer yatağı öneriliyor. Benim sevdiğim birşey bu yer yatağı. Salona da kesin yaptıracağım zamanı gelince.
Zamanım kısıtlı olduğu için 12.ay bitince çıkmak zorunda kaldım ama en kısa zamanda tekrarlanacak olan eğitime tekrar katılacağım. Gelecek eğitimleri Facebook sayfasından takip edebilirsiniz.

Şimdi sırada sevgili arkadaşım Uzman Psikolog Pınar Mermer’in vereceği Bebeğimi Beklerken semineri var.
İnternetAnneleri’nin düzenlediği seminerin detayları aşağıda. İlgilenenler info@internetanneleri.com a mail atabilir. “Seminerler, eğitimler hep İstanbul’da, katılamıyoruz” diyenler, İnternet Anneleri’nin düzenlediği seminerlere online katılım da mümkün, Türkiye’nin neresinde olursanız olun seminere canlı bağlanıyorsunuz.

ia
Bu seminerin notları da haftaya =)

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.