Zeynep Gözübüyük

Hypnobirthing – Mongan Yöntemi

Kütüphanede sıra sıra beni bekleyen ve okumak istediğim birçok kitabım var. Hafta hafta hamilelikle ilgili olan hep salonda, haftalar geçtikçe bölüm bölüm okuyorum. 15-16.haftamda Hypnobirthing-Mongan Yöntemi kitabını aldım. Gün Yayıncılık yakın bir zamanda türkçeye çevirip basımını yaptı, emeklerine teşekkürler, ne kadar çok anne okursa o kadar iyi. Neden mi?

Çünkü doğal doğumun ne kadar “doğal” olduğunu anlatıyor kitap. Diyor ki:

“Bütün doğal doğumların bir amacı ve planı vardır. Kelebek çıkarken kozasını yırtıp açmayı kim düşünür? Kim civcivi dışarı çekip çıkarmak için kabuğunu kırar?” Ne kadar doğru, değil mi?

Yazıya başlamadan önce doğal doğumla normal doğum arasındaki farkı çok sade bir şekilde açıklamak istiyorum. Doğal doğum, müdahalesiz, ilaçsız, annenin dilediği gibi hareketlerini yapmasına izin veren, rahat, sakin ve saygılı bir doğum şekli. Normal doğumda ise serum, ağrı kesici, suni sancı, epidural, epizyotomi gibi müdahaleler olması ihtimali yüksek. Normal doğumda annenin hareketleri kısıtlanabilir ve doğum süresinin kısalması için anne ve bebek üzerine baskı olabilir.

Ben bu kitaptan ve bu yaklaşımdan şunları öğrendim:

1 – Doğal doğum, üzerinde çalışılması gereken, her detayının öğrenilmesi ve hazırlanılması gereken bir olaydır.

Bir konu hakkında ne kadar çok çalışır, ne kadar iyi bilirsek o kadar rahat olmaz mıyız? Her ne kadar içgüdüsel bir olay da olsa, anne doğurmayı, bebek doğmayı biliyor da olsa, bu içgüdülerin harekete geçmesine ve bebeğimizin nazikçe doğmasına izin verecek rahatlıkta olmamız için neler olup bittiğini, aşama aşama doğumda nasıl davranmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. “Normal doğuracağım” diye hastaneye gittiğinizde uygulanan teknikler doğal doğuma izin vermiyor. Bu nedenle doğal doğuma hazırlanmakla, normal doğuma hazırlanmak arasında çok fark var.

Ne yapacağımızı bilmenin ve hazırlıklı olmanın rahatlığıyla bedenimiz stresten ve korkudan arınıyor, bedenimizdeki dalgalanmaların yarattığı hislerle baş etmemizi sağlayan endorfin hormonu maksimum düzeyde salgılanıyor ve bizi rahatlatıyor. Bize, güzel ve sakin nefesler alarak bebeğimizin doğum yolunu açmak kalıyor. (Stres ve korku olduğu sürece vücudumuz malesef endorfin salgılayamıyor.)

2 – Her anne bebeğini doğurmak üzere kodlanmıştır. Bebekler de zamanı geldiğinde doğmayı içgüdüsel olarak bilirler. Tek yapmamız gereken kendimize güvenmek ve bu konuda çalışan uzmanlardan destek almaktır.

Bunlardan en önemlisi kendimize güvenmek, bunu yapabileceğimize inanmak. İkincisi de hazırlanmak. Deneyimleri okuyarak, Doğal Doğum Kursları’na katılarak ve Doula (Doğum Destekçileri) ile çalışarak. Doğal doğum yapmanıza imkan sağlayan ve doğumun başladığı dakikalardan sonuna kadar tüm evrelerde yanınızda olacak bir doktorunuz ve birlikte çalıştığı bir ebesi var ise çok şanslısınız, onların desteğiyle de harika bir doğum yapabilirsiniz. Doğal doğum kararı aldığınızda en önemli konulardan biri doktor seçimi. Doktorunuz bu konuda size mutlaka destek olmalı. Doktorunuzla bu konuyu konuşabilir, eğer doğumunuza yardımcı olacak bir ekibi yoksa, kendi doulanızı – doğum destekçinizi seçip doğuma hazırlıklı gidebilirsiniz. Doulalar doktorlarla doğum öncesinde tanışıp işbirliği içinde oluyorlar. Kendimize ve bebeklerimize bu mucizeyi yaşamak için bir şans vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Ve bu şansı vermek üçüncü kişilerde değil, bizim elimizde.

3- Baba adaylarının doğumdaki katkısı çok önemli. Baba olduklarını doğuma katılınca çok daha net hissediyorlar.

Aile olmak, doğumla başlıyor. Yapılan araştırmalar da doğumda aktif rol alan babaların, bebeklerine çok daha hızlı bağlandıklarını ve bebekli hayata çok daha hızlı adapte olduklarını gösteriyor. Nasıl duygulu, nasıl heyecanlı ve mucizevi bir paylaşım… Yaşayanların deneyimlerini okuyorum, gözlerim doluyor.

4- İlaçsız doğum, doğumda anneyi de bebeği de güçlendirir.

Bebekler ilaçsız (suni sancısız, epiduralsiz) doğumlarda gözleri açık, nefesleri düzenli, kalp atışları düzenli, emzirmeye hazır bir şekilde doğuyorlarmış. Kanlarına ya da süte karışan bir ağrı kesici/uyuşturucu etki olmadığı için bilinçleri açık, hayata hazır bir şekilde doğmaları harika. Anne de dışarıdan bir uyaran almadığı için doğum bitince oldukça rahat oluyormuş.

5- Doğal doğumla dünyaya gelen bebeklerde doğum sonrası travmaları görülmez.

Şu anda okuduğum Bilinçli Bebek kitabında bebekler neden ağlar bölümünde en çok bahsedilen konulardan biri doğum travması. Bu kitaptan da bahsedeceğim bitirince. Doğal akışında yaşanmayan doğumlardan sonra bebekler uzun süre bu travmayı atlatmak için ağlama ihtiyacı hissediyormuş. Bu travma da doğal doğumla en aza indirgenebiliyormuş.

6- Doğum öncesinde tekrarlanan alıştırmalar, hipnoz halindeyken zihnin devreden çıkarak bedenin öğrendiklerini uygulamasını sağlar.

Doğum öncesinde yapılan nefes, egzersiz, duruş ve derin gevşeme çalışmalarıyla beden doğum esnasında neler yapacağını öğreniyor. Dalgalanmalarla (doğal doğum dilinde sancıya dalgalanma deniyor) en rahat şekilde cevap verilebilecek şekilde beden eğitiliyor. Derin gevşeme – hipnoz anında da zihin devreden çıkıyor, beden öğrendiklerini uyguluyormuş. Derin gevşemede çok güzel bir rahatlama hali oluyor, biz hamile yogasında da her seansta mutlaka yapıyoruz. Uykuda bile yakalanamayan bir gevşeme sağlanıyor bedende. Ve bu sayede bedende stres ve korku en aza indirgeniyor, dalgalanmalarla başa çıkan endorfin hormonu da maksimum düzeyde salgılanıyor.

Hypnobirthning-Mongan Yöntemi kitabının her satırı çok değerli bilgiler, öneriler ve teknikler içeriyor. Mutlaka her anne adayı okumalı. Doğum tarzınıza yeterince kaynak okumadan karar vermeyin derim, nacizane tavsiyem.

Ben doğal doğum yapabilmek için elimden geleni yapacağım. Ne “sezeryan yapmam” diye büyük konuşuyorum, ne de sezeryanı tercih eden anneleri eleştiriyorum. Her anne kendi kararını kendi verir. Beden onun, bebek onun. Benim için de doğum zamanı durum ne gösterirse o olacak. Ben hazırlıklı olacağım ve doğumumda yanımda olacak ekibe sonsuz güveneceğim için sonuç ne olursa saygıyla kabul edip huzurla doğuma gireceğim. Şimdi tek yapacağım şey dersime iyi çalışmak ve kendimi hazırlamak. Tüm annelere huzurlu ve güzel doğumlar diliyorum.

Sevgiler,

Zeyno&Bebo

Yorumlar

  • Özge meriç
    21 Aralık 2012
    reply

    ‘ Benim için de doğum zamanı durum ne gösterirse o olacak. ‘ cümlesi o kadar doğru bir cümle ki.. Ben de doğal doğum isterken suyum önce geldiği ve açılma olmadığı için suni sanci ile normal doğuma yönlendirildim. Açılma başlamışken bebek yüzden geldiği için acil epidural sezaryan oldum. Ve kendimi doğal doğuma o kadar şartlamıştım ki bu gelişmeler bende belli bir süre yetersiz ve beceriksiz bir anne sendromuna soktu. O yuzden şimdi ‘doğum anında anne ve bebek için en sağlıklısı en hayırlısı ne ise o şekilde doğum olsun’ diye dua ediyorum arkadaslarım için. Bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına alınca onu ne şekilde dünyaya getirdiğinin bir önemi kalmıyor :).

    • leileo_zeynep
      24 Aralık 2012
      reply

      Aynen öyle Özgecim, bebekler sağlıkla gelsin önemli olan o. Anne kendini her ikisine de hazırlamalı. Öperim ikinizi de ❤

  • Özge meriç
    21 Aralık 2012
    reply

    ‘ Benim için de doğum zamanı durum ne gösterirse o olacak. ‘ cümlesi o kadar doğru bir cümle ki.. Ben de doğal doğum isterken suyum önce geldiği ve açılma olmadığı için suni sanci ile normal doğuma yönlendirildim. Açılma başlamışken bebek yüzden geldiği için acil epidural sezaryan oldum. Ve kendimi doğal doğuma o kadar şartlamıştım ki bu gelişmeler bende belli bir süre yetersiz ve beceriksiz bir anne sendromuna soktu. O yuzden şimdi ‘doğum anında anne ve bebek için en sağlıklısı en hayırlısı ne ise o şekilde doğum olsun’ diye dua ediyorum arkadaslarım için. Bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına alınca onu ne şekilde dünyaya getirdiğinin bir önemi kalmıyor :).

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.