Etkili Anne Baba Eğitimleri Başlıyor
LeiLeo’yu ilk kurduğum günlerde tanışma fırsatı bulduğum çok sevgili arkadaşım, aynı zamanda Emzirme Reformu hareketinde birlikte gönüllü çalıştığım yol arkadaşlarımdan olan Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti Tansu Oskay’ın eğitimleri başlıyor. Bu vesileyle çok keyifli bir kahvaltıda bir araya geldik geçen hafta. Etkili Anne-Baba eğitimi nedir, neleri kapsar, neden önemlidir Tansu’nun örnekli açıklamalarıyla öğrendik. Aslında farketmeden yaptığımız birçok hareketin, övgünün, hafif sandığımız ya da ceza olarak görmediğimiz hareketlerin çocuk psikolojisinde neler yapabileceğini anlattı Tansu.
Örneğin yemek yiyen çocuğa aferin demek. Bunu arkadaşlarımın çocuklarına, ya da ailenin bebeklerine yemek yedirirken farkında olmadan yaptığımı farkettim. Kulaktan dolma gibi, lokmayı yuttu mu, aferin sana! Aslında çocuk bunu bana verdiği bir hediye gibi görüyor, beni cezalandırmak istediğinde de yemek istemiyor. Çocuk psikolojisini anlayarak ve bilerek çocuk yetiştirmek ne kadar önemli. Başka bir örnek de kendi annemden. Beni hep ‘benim kızım yapar’ şeklinde motive ederdi, ben de çok etkilenir, yapmak ve başarmak için elimden geleni yapardım. Bu davranışın bana güven kazandırdığını düşünürdüm hep ama çocuk psikolojisinde başaramamak durumu olursa aileyi hayal kırıklığına düşürdüğünü hissedebiliyor ve bu içsel bir soruna dönüşebiliyormuş.
Böyle birçok örnek üzerinde konuştuk. Sorunları çözmede öğrenilmesi gereken teknikler de eğitime dahil. Detaylar yine Tansu’nun kaleminden:
“Gordon Enstitüsü’nün Türkiye’deki uzman eğitmeni olarak seminerlerini verdiğim Anne Baba Okulu “Gordon Institude-Parent Effectiveness Training” in 2. sinin tarihi 3 Kasım 2012 Cumartesi olarak belirlendi. Geçtiğimiz günlerde ülkemize gelen Bilinçli Bebek kitabının yazarı Aletha Solter’in hem “Çocuğunuza Kulak Verin” kitabının tanıtım toplantısında, hem eğitimlerinde “tekniklerinden esinlendiğini ve her yerde tavsiye ettiğini” söylediği Gordon Enstitüsü Etkili Anne-Baba Eğitiminin 3 saatlik seminerini BUMED’ de 9:30-12:30 saatlerinde vereceğim.
Eğitimin devamı olan workshop hakkında bilgi almak isteyenler için workshop tarihleri ve diğer detayları bu linkte de mevcut.
ETKİLİ ANNE-BABA EĞİTİMİ NEDİR?
Bu program ödüllü psikolog ve üç kez Nobel Barış Ödülü Adayı olan Dr. Thomas Gordon tarafından oluşturulmuştur. Kendisi Gordon Uluslarası Eğitim’in kurucusu ve 1962 yılında bu programı başlatan kişidir. İletişim becerileri ve çatışma çözme yöntemlerini ebeveynlere, öğretmenlere, gençlere, şirket yöneticilerine ve çalışanlara öğretmede öncü biri olarak tanınır.
Etkili Anne-Baba Eğitim programı ebeveynler için ilk pozitif disiplin yaklaşımlı ve beceri geliştirmeye yönelik eğitim olarak bilinir. Dünyada 43 ülkede bir milyonun üzerinde ebeveyne bu eğitim verilmiştir.
Etkili Anne-Baba Eğitimi Semineri, Etkili Anne -Baba Eğitimi’ne devam ederek Workshop’ları almak isteyenler ya da bağımsız olarak Etkili Anne-Baba tekniklerini öğrenmek isteyen tüm eğitimci ve anne-babalar katılabilir.
Etkili Anne-Baba Eğitimi İçeriği Etkili Anne-Baba Eğitimi ebeveynlere çocuklarıyla “ilişkilerini” geliştirecek bir felsefe ve pozitif iletişim becerileri öğretmek amacıyla hazırlanmıştır.
KİMLER KATILABİLİR?
Her anne-baba, dilerse beraber dilerse tek başına katılabilir. Seminer çocuklarla çalışan eğitimcilere de açıktır. Eğitim okul öncesi, ilkokul, lise çağı fark etmeksizin her yaş çocuğun ihtiyacına hitap eder.
Eğitmen: Psikolojik Danışman Tansu Oskay (Gordon Enstitüsü sertifikalı uzman eğitmeni)
Eğitimin Yeri: BUMED ( Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği) – Rumeli Hisarı / İstanbul
Ücret: 95 TL + KDV
(24 Ekim’ kadar yapılan ödemelerde erken kayıt ücreti 80 TL’dir.)
3 Kasım tarihindeki seminer eğitimin teorik kısmını içeriyor. Örnekleri de kapsıyor ancak uygulamalar zamanın yeterli olduğu workshop kısmında olacak. Eğitimin devamını almak isteyenlere açılan 2 tam gün süren workshop ( 10 ve 24 Kasım) ta sayısız egzersiz yapan ebeveyn ödülsüz cezasız sistemde zorlanmayacak, diyalogda pek çok alternatifle metoda yatkın hale gelecek. Özellikle vites değiştirme birkaç kez uygulamadan hayata geçirmesi zor ve bir o kadar da o kadar gerekli bir teknik, çatışma olmayan eve kavuşmak için. Önemli bir ayrıntı da workshop tarihleri arasında özellikle 14 gün olması. Ebeveynler temelde çalıştıkları için ev hayatında ilk workshop günü öğrendiklerinin hepsini bir veya birkaç gün içinde çocuklarıyla deneme fırsatı yakalayamıyorlar. 2 haftanın sonunda neyi yapmakta zorlandıklarını görüyorlar ve gruba tartışıp hataları bulmak için getiriyorlar. İnanılmaz öğretici oluyor. Sonra eğitimin kalan kısmını tamamlıyoruz.”
3 saat seminer ve 2 tam gün workshop un sonunda katılımcılar ( bu anne ve/veya baba olabilir, beraber de yazılan var bu arada, çift olarak) Gordon Enstitüsü’nden Anne-Baba Okulu diploması alıyor.
Katılım bilgisi ve ödeme için irtibat: 0212 265 25 85 ve info@papsparenting.com
Bu da keyifli kahvaltımızın hatırası =)
Sevgiler
Zeynep