Zeynep Gözübüyük

Bilinçli Bebek

Boncuk Ayşe’yle 22.haftamıza girdik. Bu hafta hareketleri arttı. Ben yürürken, yoga yaparken uyuyor, çıt yok. Ne zaman ki koltukta uzanıp ayaklarımı uzatıyorum, başlıyor pıt pıt pıt =) Geçen haftasonu sinemaya gittik, yüksek ses mi şaşırttı nedir, durmadı pıtpıtlar =) Nasıl keyifleniyorum hareketlerini hissettikçe. İleriki haftalarda yoğunluğu arttıkça daha keyifli olacak eminim.

Bu arada bir kitabı daha bitirdim ve bende kalanları paylaşmak istedim. İsmi Bilinçli Bebek.

dogan_bilincli_bebek_tn

Yazarı Aletha Solter Philips Avent ile Türkiye’ye gelip seminer vermişti Eylül ayında. Bebo’dan yeni haberimiz olmuştu, 6 haftalıktı. Sadece ben ve babası biliyorduk =) Seminere katıldım ve çok güzel bilgiler öğrendim. Arkadaşlarım bloglarında paylaşmıştı hemen sonrasında, linklerini paylaşıyorum:

http://www.pi.web.tr/bebekler-neden-aglar/

http://www.pi.web.tr/cocugunuza-kulak-verin/

http://www.slingomom.com/anneolmak/aletha-solter-sayesinde-cocuguma-kulak-verdim/

http://www.hamileveanne.com/2012/09/25/cocugunuz-neden-agliyor-bebekler-neden-aglar/

Kitapta da daha detaylı şekilde anlatıyor tezlerini.

“Bebekler neden ağlar?” sorusuna mantıklı yanıtlar bularak ağlamanın bir ihtiyaç olduğunu, bebeklerin anne karnından itibaren, doğumu da içine alarak çeşitli travmalar geçirdiğini, stres biriktirdiğini, ve ağlayarak bunlardan arınmaya ihtiyaç duyduğunu anlatıyor. Eğer karını toksa, altı temizse, çevrede onu rahatsız edebilecek bir unsur yoksa, anne olarak siz başka bir ihtiyacı olmadığına inanıyorsanız, bebeğiniz ağlarken onu sadece kucağınıza alın ve yanınızda güvenle ağlayıp rahatlamasına izin verin, ağlamasını bastırmak için emzirmeyin, sallamayın, oyuncak vermeyin, konuşarak ya da oyunlar yaparak oyalamayın, bu yalnızca ağlama ihtiyacını erteler, yok etmez diyor. Ayrıca ağlamasını bastırmak için yaptığınız neyse onu kontrol kalıbı haline getirir diyor. Ağlarken yalnız bırakmayın, bebeğinizin sizinle güvenli bir bağ kurması için sizin yanında olmanız, ona sarılmanız, ve “benim yanımda ağlayarak rahatlayabilirsin” mesajını vermeniz çok önemli diyor. Bu şekilde ağlama süresi git gide azalacaktır, rahatlayacaktır ve mutlu bir bebek olacaktır diyor. Uyku öncesi ağlayarak rahatlayan bebeklerin daha kesintisiz ve rahat uyuduğunu, ya da oyunlarına daha mutlu bir şekilde devam ettiklerini belirtiyor.

Bunları yeni annenin bilmesi çok önemli diye düşünüyorum. Çünkü ağlamanın bebeğin bir ihtiyacı olduğunu bilirsek çok daha az panik oluruz. Etraftan da en sık gelen sorulardan biri “neden ağlıyor” oluyor. Yeni anne ne yapacağını şaşırıyor, susturmak için ne varsa yapıyor ve bu ihtiyacı geciktirebilirse geciktiriyor, ya da bebek ağlamaya devam ediyor. Ağlamanın annede yarattığı baskı ve yetersizlik hissi annede stres yaratıyor. Bu stres bebeğe de hemen geçiyor ve bebek daha çok ağlıyor. Bu böyle bir kısır döngü. Ağlamanın bir ihtiyaç olduğunu bilince anne de sakin olur, önerileri uygulamasa da bilmesi bile anneyi rahatlatır diye düşünüyorum. Şahsen ben okuyunca bile rahatladım.

Kitapta ayrıca emzirme, beslenme, uyku, oyun ve bağlanma konularında da detaylı öneriler ve örnekler var.

Yenidoğan bebeklerin ağlamalarının sakinleştirilmesiyle ilgili 2010 yılında Türkiye’ye gelen Harvey Karp’ın Mahallenin Mutlu Bebeği seminerine de katılmıştım, şimdi psikolog arkadaşım Tansu Oskay eğitimini vermeye başladı. Ona da katılacağım. Her kitap, her seminer, her eğitim farklı bir yaklaşımı öğretiyor. Ve Tansu’nun çok beğendiğim bir sözü var. “Pozitif Ebeveynlik, öğrendiğin tüm bilgileri kendi süzgecinden geçirerek ve içgüdülerinle şekillendirerek çocuğuna uyguladığındır” demişti. Ben de farklı farklı birçok yaklaşımı öğrendikçe kendime güvenim geliyor, rahatlıyorum ve bebeğimi en huzurlu, en mutlu şekilde yetiştirmek için biraz daha donanımlı hissediyorum kendimi. Şimdi sırada Doğal Ebeveynlik kitabı var. Onu da okuyup paylaşacağım.

Sevgiler,

Zeynep

Yorumlar

  • Zeynep
    31 Ekim 2016
    reply

    çok güzel ve açıklayıcı bi yazı olmuş, ellerinize sağlık devamını bekleriz 🙂

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.