Ayşe Mahallenin En Mutlu Bebeği Olsun
Geçtiğimiz perşembe sevgili arkadaşım Psikolojik Danışman Tansu Oskay’ın İstanbul Doğum Akademisi’nde gerçekleştirdiği “The Happiest Baby on the block” – Mahallenin En Mutlu Bebeği – eğitimine katıldım. İlk 3 ayda bebeklerin anne karnından sonra gerçek dünyaya adaptasyon sürecinde yaşadıkları birtakım huzursuzluklardan kaynaklanan ağlama nöbetlerini nasıl sakinleştirebileceğimize dair bilgiler veriyor eğitimde. Amerikalı ünlü doktor Harvey Karp’ın eğitiminin Türkiye’deki tek temsilcisi olan Tansu Oskay, bu yaklaşımı hamilelerle ve annelerle sık sık açtığı eğitimlerle paylaşacak. Programını sitesinden takip edebilirsiniz.
Peki ben boncuk Ayşe’nin Mahallenin En Mutlu Bebeği olması için neler öğrendim?
– Bebeklerin tek iletişim yolu ağlamaktır. Ağlamasına mutlaka karşılık vermeliyiz ki ilk günlerden itibaren iletişimimiz kuvvetli olsun. İlk 3 ay ağlamasını sakinleştirmek, bebeğin anne-babasına karşı güven duymasını sağlıyor. İlk 3 ayda yaşanan bu ağlama krizlerini sakinleştirmezsek bebekte duygusal ve fiziksel patlamaya yol açıyor.
– Kolik, ilk 2-3 ay sebepsiz şekilde ağlamaya konulan teşhis. Günde 3 saatten fazla, haftada 3 günden fazla ve 3 ay boyunca ağlayan bebeğin kolik olduğu kabul ediliyor. Dr.Harvey Karp’a göre kolik bağırsakların henüz gelişmemiş olması ve gaz sorunu değil, öyle olsaydı bu krizler günün her saati olabilirdi. Ama bu ağlamalar genelde akşam saatlerinde oluyor, bebek arabaya bindirilince, aspiratörün yanında sallanınca, ya da önerilen diğer hareketler yapılınca bebek susuyor. Demek ki bu sadece fiziksel bir gelişememişlik ya da rahatsızlık durumu değil. Bu yaklaşıma göre bebekler ilk 3 ay gelişimlerini tamamlamamış olduklarından sakinleşme refleksleri var, aç/kapat düğmesi gibi. Bir anda doğru hareketi yaptığınız anda sakinleşebiliyorlar. Ve sakinleştirme düğmesine basılmaya ihtiyaçları var. Bunu Harvey Karp’ın videolarından da net bir şekilde gördük.
İşte bu eğitimde bebeği sakinleştiren 5 hareketi anlatıyor sevgili Tansu.
1- Kundaklama
2- Yan veya Karın Üstü Yatırma
3- ŞŞŞŞ’lama
4- Hafifçe Sallama
5- Emme/Emzirme
Gösterdiği videolarla ve tekniklerle herşey çok daha netleşiyor. Herkes kundaklama pratiği de yapıyor, çok faydalı. Eski zamanlardaki gibi kollar bacaklar sımsıkı şekilde değil, bacaklar serbest, kollar çıkmayacak kadar sıkı sarılıyor.
Umarım öğrendiklerimle boncuk Ayşe’nin sakinleşme düğmesine basabilir, onu mahallenin en mutlu bebeği yapabilirim =)
Eğitimi tüm hamilelere tavsiye ederim, bebeği sakinleştirmeyi öğrenmemin ilk zamanlarda yaşayacağım panik ve stresi kesinlikle azaltacağını düşünüyorum. En azından “neden ağlıyor” diye çaresiz kalmayacağım, ağlamasının bir ihtiyaç ve iletişim kurma isteği olduğunu bilerek sakinliğimi korumaya ve öğrendiğim teknikleri uygulamaya çalışacağım.
Bizden bugünlük bu kadar…
Sevgiler
Zeyno&Bebo
Kundak pratiği yaparken, sevgili Tansu’yla ve bebeğimi sallarken hatıra pozu da vermekten geri kalmadım =)