Anneysen.com Annelerinden Emzirme Tavsiyeleri – 2
Bugün ve yarın anneysen.com annelerinden emzirme tavsiyeleriyle devam ediyoruz. Her annenin farklı tavsiyeleri var, hepsi birbirinden değerli, faydalanmanız ve emzirmenize deste olması dileğiyle.
Öncelikle annelere, herkesin ortak görüşü olan suyu, özellikle her emzirme sonrası mutlaka içmelerini öneririm. Bebeğinizi okşamak annelik hormonlarınızı arttırıyor. Bunu bir yerde okuduğumda inanmamıştım ama bebeğimi banyo yaparken illaki bol bol okşuyorum ve akabinde emzirdiğimde bol bol sütüm olduğunu farkediyorum. Humana Still Tea de süt artışında oldukça etkili. ama 20 TL olduğu için 3-4 günde 1 vermek bir süre sonra zor gelmeye başlayabilir. Aslında çok da gerekli değil çünkü Allah’ım doğada en kolay bulabileceğimiz şeylere süt arttırıcı özellik vermiş. Bulgur, özellikle kısır (bebeğiniz şu musluğu kısın diye ağlayabilir =) Süt ve yoğurt gibi ürünler sütünüzün kalitesini arttıracaktır. Ve bence EN ÇOK süt yapan yiyecek: ısırgan otu çayı. Bulabilirseniz ısırgan otunu (mümkünse YAŞ ISIRGAN yoksa aktarlarda kurusu da olabilir.) kaynar suda 5 dakika bekletin, günde 3 kere için. Bebeğinize süt olarak geri dönecektir. Ben bunu ilk dinlediğimde bu kadar etkili olacağına inanmamıştım. Yeni doğum yapan annelere bol sütlü günler…
Yeni annelerimiz ilk günden itibaren – gelen süt az olsa bile – bebeklerini emzirmelilerdir. Bu uğraş gerektiren bir çabadır. Çünkü ilk zamanlar sütünüzün az gelmesinin yanı sıra meme uçlarından birinde diğerine oranla daha fazla delik olmasından kaynaklanan bir sorun yaşayabilirsiniz. Bebek bu yüzden aynı memeyi tercih edecektir ve diğer memeye karşı isteksizlik yaşayacaktır. Bu durum da doğal olarak annenin hep aynı memeyi vermesine neden olacaktır. Bu yüzden sorun yaşadığınız memeden daha önceden süt sağabilir ya da bebeğinizi diğer memeden doymaya yakın çekip sorun yaşadığınız memeden onu emzirebilirsiniz. Benim en büyük oyunum ise sanki sağ göğsümü verecekmiş gibi tutup sol göğsümü vermemdi. Bu çok işe yarıyordu. Ama önce diğer göğsümde bebeğimin karnını biraz doyuruyordum. Bununla birlikte emzirmiş ve halen emzirmekte olan anne adaylarımız tahmin edecekleri gibi ilk zamanlar bu bazen 1-3 haftayı bulabilmektedir, bebeğin emmesiyle memelerde ağrılar olacaktır. Bu ağrılar bebek emmediği zamanlarda olabileceği gibi bebek emerken de özellikle meme başlarında olacaktır. Kimi annelerimiz bu süreci çabuk atlatabilmektedir. Bunun da tek çaresi emzirmektir. Aksi takdirde bebeğini emzirmek isteyip de emziremeyen annelerde memelerin sertleşmesi ve sütün azalması, hatta bitmesi halleri görülebilir. Bunlar olası sonuçlardan bazılarıdır. Sütünüzün olması ya da artması için bol sıvı tüketmeli ve dinlenmelisiniz. Sıvı tüketiminde uzmanlar rezene çayını öneriyorlar. Dinlenmeniz ise sizin ve bebeğiniz için çok önemlidir. Bu yüzden bebeğiniz uyurken siz de uyumalı ya da dinlenmelisiniz, böylece bebeğinizle daha iyi ilgilenir ve dinlenmiş – çoğalmış sütünüzü bebeğinize verebilirsiniz. Unutmamalı ki, bebeğiniz sizin stressiz ve dinlenmiş sütünüze daha istekli olacaktır. Bu yazıda son olarak şunu ekleyelim: Bebeğinizi en rahat evinizde emzireceksiniz. Emzirmek için rahat ve sakin bir köşe bulmayı unutmamalısınız. Emzirirken sessiz ortam olması da bebeğinizin sakince emmesini ve emmeye odaklanmasını sağlayacaktır. Bu ilerleyen zamanlarda daha çok üzerinde durmanız gereken bir gereklilik olacaktır. Çünkü bebeğinizin görme mesafesi geliştikçe (yeni doğanların görme yetisi tam olsa da belli bir mesafeye kadar net görürler) etrafla daha çok ilgileneceklerdir ve emerken dikkatleri daha çok dağılacaktır. Evde olmadığınız zamanlar için sizlere önereceğim şey ise emzirme t-shirtleri ya da emzirmeye uygun taşıyıcılardır. Yine sütünüzü sağıp yanınızda taşıyabilir ya da siz dışardayken evde bebeğinize sağılmış sütünüzü bırakabilirsiniz.
Benim tavsiyem bol bol sıvı tüketmeleri. Süt varsa kendiliğinden zaten geliyor, ben şu sütü artırdığı söylenen çayların çok faydasını gördüm ama şimdi de kesemiyorum hala sütüm var…
Bebek 3 yaşına kadar da emzirilebilir, anne sütünü kesmemekte fayda var.
En önemlisi meme ucuna dikkat etmek. Meme ucu yara olduğunda çocuğu zor emzirisiniz çünkü. Bu nedenle meme ucuna özel meme başı kremleri sürmeye hamilelikte başlamak lazım. Daha sonra da her emzirmeden ya da her süt sağmadan sonra bu krem sürülmeli. Ben öyle yaptım. 10 aydır da emziriyoum ikizlerimi, meme ucu hiç yara olmadı. Ayrıca, ilk emzirmeye başlayan annelerin bol sıvı tüketmeleri gerekiyor. Günde 2 hatta 3 litre su içmek şart. Mümkünse bebek her uyuduğunda annenin de uyuması önemli. Çünkü iyi bir uyku da sütün iyi gelmesine yardımcı oluyor. Bebeğe ilk 6 ay sadece anne sütü vermeye dikkat etmek gerekli. Su bile verilmemeli. Saat tutmak yerine bebek her istediğinde emzirmeli, emzirmeyi bir külfet olarak görmemeli. Annenin psikolojisi de çok önemli. Bebeği emzirmeyi istemeli. İsteyerek, severek emzirirse şırıl şırıl süt gelir =) Yeni anne olanlar özellikle morallerini yüksek tutmalı, hiçbir şeyi sıkıntı yapmamalı. Loğusa depresyonu gibi şeylere gülüp geçmeli =) Gerisi kolay =)
Emzirmeye yeni başlayan anne, zor yanlarını yaşayınca yılmamalı. Birçok anne başlarda zorlanabiliyor fakat sonra emzirmenin ne kadar doğal ve rahat birşey olduğunu anlıyor. Bu işte pratik kazanana kadar biraz zorlanmak normal. Ağrı yaşanırsa moral bozmamak lazım, hepsi geçici.
Bebeğimize can verdikten sonra sıra geldi besleyip büyütmeye! İlk tavsiyem çok sık, bebek mık dese bile emzirmeniz. Yaşadığınız sürecin çok kutsal ve her zaman yaşanmayan bir dönem olduğunu düşünerek tadını çıkarmanız. İlk etapta sütün az olması çok normal. Pes etmek yok. Harici konulara pek takılmayın çünkü bebeğinizin bu dönemlerinin telafisi yok. Kucağınızdaki yavru sizin ve size muhtaç. Sütünüz onun için özel olarak üretiliyor ve yeryüzündeki en özel koruyucu. Bol bol dinlenin, bol bol (en az 3-4 lt) sıvı tüketin. Beslenmenize çok dikkat edin. Beslenirken gaz yapar diyerek kendinizi çok kısıtlamayın. Karbonhidrattan kaçının yeter. Çünkü protein, vitamin ve mineralli gıdalar gazlıdır ancak vücudumuzun yapıtaşlarıdır. Ne yaparsanız yapın bebeğinizde az ya da çok gaz olacaktır. =) Bu arada kendinizde olan rahatsızlıklar (göğüs ucu yaraları, dikiş acıları…) kendiliğinden unutulacaktır. Doğum yapacak veya yapan anneler; göğüs yaralarına birebir bir tariff veriyorum: BİR AYVA ÇEKİRDEĞİNİ YARIM ÇAY BARDAĞI SAF GÜLSUYU VEYA SAF SUDA BİR GECE BEKLETİN. OLUŞAN JÖLEYİ EMZİRMELERDEN SONRA HASSAS GÖĞÜSLERİNİZE UYGULAYIN. Birçok pahalı kremden daha çok işe yarıyor. Tecrübeyle sabit!
Emzirmek anne ve çocuğun arasındaki bağı güçlendirir. Bu yüzden emziriken çekimser davranmayın. O size muhtaç, eğer siz emzirirseniz o hayata döner, daha çabuk büyür. Kadınlar bu dönemde biraz hassas olur. Emzirmek hem daha kolay zayıflamaya yardımcı olur, dip not olarak bütün annelerin dikkatine.
Ben de bir ikiz annesi olarak emzirmeye başlayan annelere en büyük tavsiyem stresten olabildiğince uzak durmaları, hatta tüm olumsuz negatif şeylerden uzak durmaları. Benim stres yüzünden sütüm kesildi, ikizlerimi sadece 2-3 ay emzirebildim şimdi 21 aylıklar. Emzirmeye yeni başlayan anne öncelikle stresli ortamlardan uzak durmalı. Herkesin her dediğini değil, doktorunun ve hemşiresinin tavsiye ettiklerini dinleyerek mantığına uyan ve çocuğunun isteklerini karşılayan yöntemleri uygulamalıdır. Her bebek kendine özel bir stil uyguluyor emme konusunda. Bu yüzden anne öncelikle çocuğunun ihtiyaçlarını dikkate almalı. Süt arttırmak için ise öncelikle bol sıvı, özellikle süt, ev yapımı az şekerli meyve suyu, papatya ve rezene gibi rahatlatıcı bitki çayları içilmelidir. Özellikle bebeği çok küçük olan anneler kesinlikle kafein içeren çay, kahve, çikolata ve koladan uzak durmalıdır.
Rahat bir koltuk. Rahat bir ortam. Ayaklarınızı da uzatın. Sonra gerisi ona kalmış. Bırakın cok cok diye emsin. Pozisyonunuzu çok değiştirmeyin ki bebeğiniz rahatsız olmasın. Klasik tutma pozisyonu benim en rahat ettiğim pozisyondu. İlk zamanlar bebeğinizin dikkatini çekecek gürültülü seslerden kaçının. Çünkü bir telefon çaldığı için 2 hafta göğsümün ucundaki yara geçmedi. Yara için de lanolinli krem kullandım. Gerçekten işe yarıyor. Ve ne olursa olsun şunu unutmamak lazım. Emzirmek dünyanın en güzel şeyi. Allah herkese nasip etsin.
Sevgili arkadaşlarım sakın pes etmeyin .Ne zaman ve ne kadar emmek isterse emzirin. Onu rahatlatmak için önce siz rahat edin. Beliniz için emzirme yastığı kullanın. Emzirme sağ ve sol meme için sırayla olmalı, bir önceki emzirmede hangi memede kalındıysa devamında bir diğerinden devam edilmeli gibi yanlış bilinen bir husus var.Doktor akrabamın önerisi üzerine her meme için 2.şer kez üstüste emzirdim. Üzerinize fermuarlı veya düğmeli, göğsünüzü kolaylıkla ve kısa sürede çıkarabileceğiniz giysiler seçin. Sütyen takmamaya özen gösterin çünkü sütü inanılmaz azaltıyor,denedim =) Sütünüzün artması için boza ve bol bol su için. Her banyoda göğüslerinize sıcağa yakın su tutun. Eğer sütünüz çok azsa süt arttırıcı Humana’nın çayı var. Wczanelerde satılıyor ve inanılmaz işe yarıyor. Sezeryanla doğum yapmışsanız ilk 3 gün süt gelmeyebilir (benim öyle oldu). Sıkılmadan göğüslerinizi belirli aralıklarla sıkın veya ılık bir havlu kapatın ve bir süre tutun. veee sütünüz yeterince geliyor fakat bebeğiniz alamıyor. Tavsiyem AVENT kelebek emzirme uçları. Anne meme ucuna yakın tasarlanmış,temizlemesi ve kullanımı çok kolay, çok cüzi ücretle satılıyor. Eğer çalışan bir anneyseniz ya emzirme iznini benim gibi erken çıkış olarak değil emzirmek için kullanın, ya da sağıp yine Avent anne sütü saklama kapları ile süt bırakın. Bu arada elektrikli süt sağıcılar işe yaramıyor, boşuna para vermeyin.Eczaneden tirle alın ve çekin. En az 6 ay ne olur emzirin. Anne olmak kolay değil, biraz fedakarlık…
2 yıl emzirmiş bir anne olarak benim tavsiyem bol su ve meyve suyu içmeleridir. Emziren anneler stres ve üzüntü yaşadıkları zaman sütleri azalabilir. Bol yürüyüş, düzenli uyku, mutluluk, dengeli beslenme, anne ve bebeklerin sağlıklı yaşamaları için önemli faktörlerdir.
Ben 2 çocuk emzirmiş bir anne olarak kendi deneyimlerim doğrultusunda birkaç öneride bulunacağım. Emzirmenin ilk günlerinde süt ya hiç gelmeyecek ya da az miktarda gelecektir, bu yüzden meme çatlağı oluşmaması için bebeği uzun süreler memede tutmamalı, emzirmeden önce sütünüzü sıkıp göğüs ucunu nemlendirmeli ve yine emzirme sonlandığında aynı işlem tekrarlanmalı. Sütümüz hem nemlendirici hemde temiizleyici görevi yapıyor. Kesinlikle karbonatlı su ile temizlik yapılmamalı, meme başını çok fazla kurutup çatlağa sebep oluyor. Bunun haricinde emzirme sırasında anne yalnız olmaya dikkat etmeli, hem kendinin hem bebeğin huzuru için, inanın bana ne zaman kendime yer bulamayıp insan içinde emzirmeye kalksam ilk aylar bebeğimin çığlıklarını susturamadım, benim stresimi çok iyi anlıyor oda huzursuz oluyordu. Göğüslerin çok sıkı süt dolu olduğu zamanlara da dikkat edin çünkü süt çok talzikle fışkırıp bebeği tıkayabiliyor. Böyle bir durumda sütün biraz akması beklenebilir. Bebek yatar pozisyonda emzirilmez, tutabildiğiniz kadar dikleştirerek emzirin, boyun-sırt ve kol ağrılarınızın olmaması için yastıklardan muhakak destek alın. Bir de sütünüzün bol olup devamlı sızdığı zamanlar göğüs pedi kullanımına dikkat edin, bebekte pamukçuğa neden olabiliyor. Kızımı emzirirken bunu farkettim, oğlumu emzirirken göğüs pedini dışarı çıkarken kullandım, evde üstümü değiştirdim devamlı, size de tavsiye ederim. Sütün bolluğunda 2 önemli altın kural bebeği bol bol emzirmek ve sıvı tüketimini arttırmak.