Zeynep Gözübüyük

Anneysen.com Annelerinden Emzirme Tavsiyeleri – 1

 Anneysen.com her hafta ”Haftanın Ödüllü Sorusu” adında hem faydalı, hem eğlenceli bir kampanya yapıyor. Anneysen.com da buluşan anneler haftanın sorusunu cevaplıyor, diğer anneler tarafından cevabı en çok beğenilen anne hediyeyi kazanıyor. Geçtiğimiz haftalarda da LeiLeo Emzirme Geceliği hediyeli haftanın ödüllü sorusunda anneler emzirme tavsiyelerini paylaştı. Ben de bu tavsiyeleri önümüzdeki 3 gün boyunca sizlerle paylaşacağım. Her annenin deneyimi ve tavsiyesi farklı, içlerinden mutlaka sizlerin de yararlanacağı tavsiyelerin olacağına ve emzirmenize destek olacağına inanıyorum ve sizleri anneysen.com anneleri ile başbaşa bırakıyorum.

Benim tavsiyem, bebeklerini sık sık emzirmeleridir. Sık emzirmek oluşabilecek yeni doğan sarılığını da önler. Beslenmelerine protein ağırlıklı, süt ve süt ürünleri destekli olarak dikkat etmeleri, ve günlük sıvı alımlarını 2-3 litreye çıkarmalarıdır. Gaz yapacak gıdalardan uzak durmalarıdır.Günde 2-4 fincan rezene ve ısırgan çayı süt arttırıcıdır, gaz gidericidir. Piyasadaki hazır ürünler de tercih edilebilir. Bulgur, dereotu, boza süt arttırır. Gereksiz kilo alımını önlemek için hamur işi ve şekerli gıdaları azaltmak gerekir. Süt üretimini desteklemek için, uyku düzeni ve stresten uzak durmak çok önemlidir. Anne sakin olmalı, ”sütüm yetecek mi” stresine girmeden emzirmeye çalışmalıdır. Bazı sezeryan doğumlarda süt gelmesi gecikebilir. Bu gibi durumlarda ve mevcut sütü arttırmak için anne sütünü ortalama 1.5 -2 saat arayla, tercihen elektirikli süt pompasıyla sağmalıdır. Sağılan sütler bebeğe biberon kullanmadan, kaşıkla verilebilir ya da derin dondurucuda saklanıp daha sonra kullanılabilir.

Bence bol sıvı tüketilmeli. Benim doktorum şöyle demişti: En çok süt kimde var? İnekte… Peki inek ne yer, ne içer? Bol yeşillik ve su…

Öncelikle ilk emzirmeye başlandığında yeterli ölçüde sütün gelemeyeceğini bilmelerini, bunun için üzülmek yerine bilakis kendilerini olumlu yönde motive etmeleri gerektiğini bilmelerini isterim. Yeşil bitkiler,meyve ve sebzelerin ayrıca bol su içmenin anne sütünü artırdığını da bilmeliler. Doğru emzirme yöntemini de bilmeliler, sık sık da emzirmeliler. Emzirmeden önce eller yıkanmalı, meme uçları ılık su ile ovulmalıdır,sütün fazlasını biberona boşaltıp, süt saklama poşetlerinde saklamalılar. Dönem dönem sütleri azalabilir, bunun geçici bir durum olduğuna inandırmalılar kendilerini. Yeterli ve dengeli beslenmeye de dikkat etmelidirler.Ayrıca lohusa döneminde oldukları için lohusa psikolojisi üzerlerinde olacağından, eşlerine ve diğer yakınlarına lohusalık döneminde olalbilecek problemler hakkında bilgi vererek onların daha anlayışlı olmalarını sağlayabilirler. Bebekte ilk zamanlar emme güçlüğü olabileceğinden meme uçlarını ovuşturarak uyarabilirler ve her iki göğsü 15 dk aralıklarla emzirmeliler. Diğer emzirme seansında da en son kalan göğüsten devam edilmelidir. Emzirme işleminden 10-15 dakika önce sıcak şeyler içmek iyidir…Zor ve zevkli bir süreç diyebilirim, siz bardağa dolu tarafından bakın derim, kolay gelsin emziren yeni annelerimiz.

Her kadının vücudunda, hamilelik süresinde bebeğini emzirebilmesi için gerekli değişimler olur. Her anne emzirme yeteneğine sahiptir. Önemli olan bu yeteneğini uygun şekilde kullanabilmektir.Annenin yapması gereken en önemli şey motivasyonunu yüksek tutup sık sık emzirmek ve bol sıvı tükekmektir. Emzirmede her iki göğüs birden kullanılmalıdır. Bir sonraki emzirmede son kullanılan göğüsten emzirmeye başlanmalıdır. Emzirme meme başından değil meme başı çevresinden yapılmalıdır. Emzirmede en rahat pozisyon seçilmeli ve bebeğin başı ve gövdesi tam olarak anneye dönük olmalıdır. Göğüs sık sık temizlenmeli fakat sabun kullanılmaktan kaçınılmalıdır. En önemlisi de bebek ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmelidir. Anne sütü bebeklerimiz için en temiz ve uygun sıcaklıkta olan besindir. Emzirmenin anne için de çok fazla yararlı tarafı vardır . Göğüs ve yumurtalık kanseri riskini azaltır. Doğumdan sonra kanamaları azaltır…EMZİRMEK KADININ KENDİNE SAYGISINI ARTIRIR…

Öncelikle meme başına dikkat edilmeli. Koruyucu krem ya da saf zeytinyağı ile göğüs ucu esnek ve yumuşak tutulmalı ki meme başı çatlağı oluşup anneye emzirirken eziyet vermesin. Her emzirmeden önce ıslak pamuklu bir bez yardımı ile meme silinmeli, bebeğe bu şekilde verilmeli, bu en önemli başlangıç. Çünkü anne emzirmekten keyif almaz, acı çeker ise süt ne kadar verimli ve bol olursa olsun sorun yaratabilir. Çünkü emzirmekten fiziksel ve ruhsal açıdan korkan annenin sütü az olur, bebeği de bu sütten fayda sağlamaz. Tabii bu sorunu aştıktan sonra bol sıvı gıda tüketilmeli. 3,5 litre diye bir sınır yoktur. Her beden ihtiyacı kadar sıvı alabilir. Fazlası şişlik, kilo vb. sorunlara yol açabilir. Emziren anneye çevresinden ve ailesinden destek olunmalı, onu kaygılı sinirli vb. psikolojik olumsuzluklardan uzak tutmalı. Her anne emzirmenin keyfini doyasıya çıkarmalı, bu dönemde eşler ve büyükler daha anlayışlı olmalıdır. Anne emzirirken sırtını destekleyerek rahat bir oturma ya da yatma pozisyonu alırsa sütü daha rahat gelir, bebek de sütünü alırken rahat olur ve gazı olmaz. Bebeğinizi doğar doğmaz emzirin ve iki göğüsünüzü de ilk emzirmede mutlaka verin. Sık sık emzirin, mesela 2 saatte bir ve tabi ki her ağladığında. Göğüslerinize ılık havlu sarın, az da olsa şekerli birşeyler için, üzüm hoşafı gibi, sütünüzün gazını alır. Rezene çayı da gaz için çok faydalı ama tadını sevmeyenler için gaz gidermek için biraz şekerli hoşaflar ideal. Soğan, sarımsak süt yapar diye bol bol yemeyin, onların yenmesinin asıl amacı su içirmesidir. Bunun yerine bol bol su için. Soğan ve sarımsak çok tüketilmesi halinde bebeğin poposunda pişik yapar, minik bebişe yazık. Bebeğiniz emmediği zamanlarda göğüsleriniz sızlarsa, şişerse mutlaka sağın. Mümkün olduğu kadar kaşıkla falan süt vermeyin, ben yaptım 1 gün boyunca meme emmedi kaşıktan bol bol gelmesi işine geldiği için mümkün olduğunca kırkı çıkmadan biberon kaşık kullanmayın. Doktor Sabiha Paktuna’nın makalesinde okuduğum kadarıyla yalancı emziğin kalıcı dişlere hiç bi zararı yokmuş. Yalancı meme verin, böylece daha kolay meme emiyorlar, huzurlu oluyorlar. Düzenli uyuyun, süt yapacak şeyleri doğum yapmadan önce içmeye başlayın. Emzirirken oluşan göğüs ucu yaraları için de eczacınızdan ya da doktorunuzdan uygun kremler isteyin. DOĞUMA 1-2 AY KALA kullanmaya başlayın, bu çok önemli, çok güzel dakikalar resmen işkenceye dönüyor. Bu yüzden anne bebeği emzirmek bile istemiyor, eğer geç kalmışsanız silikon göğüs uçlarından eczaneden alıp yara iyileşiceye kadar kullanın, çok işe yarıyor. Ememzirirken mis kokulu bebeğinizi bol bol öpüp koklayın =)

Bebeğinizi sık sık emzirin. Bol sıvı tüketin. Gaz yapıcı gıdalardan uzak durmanızda fayda var. Hurma yemek, komposto içmek sütünüzü arttırır. Stresten de uzak durun. Emzirirken sakın kaygılanmayın çünkü bebeğiniz sizin psikolojinizden etkilenir.

İlk başta zor bir süreç sizi bekliyor. Asla pes etmememek lazım, sürekli sıvı alınmalı, dinlenmek ise kesınlikle şart, yoksa yorgunlukta süt olmuyor. Protein ağıırlıklı beslenme şart.

Benim şu anda 23 aylık bir oğlum var. Emzirmeye tam gaz devam ediyorum. Her şeyden önemlisi ikimiz de çok mutluyuz bu eylem esnasında ve sonrasında. Hatta şu anda o pozisyonda uyumak üzere =) Anne sütü Allah’ın bir lütfu, tıpkı çocuklarımızın dünyaya gelmesi gibi. Isısı, temizliği, herşeyi tam da her iki tarafın isteyeceği gibi. Hiç bir besin maddesi anne sütünün yerini tutmuyordur eminim, buna sonsuz inanıyorum. Yeni emzirmeye başlayan yeni annelere diyeceklerim şunlar: İlk emzirmeye başladığımda başta ne olduğunu anlayamadım, ama sonra gerçekten keyif verici ve keyif alıcı bir durum oldu. Herşeyin başı inanmaktan geçiyor. En büyük sıkıntılardan biri herkesin “sütün mü yetmiyor”,”amaaan kessene artık, daha ona bir faydası olmaz”,”kes memeden de yemek yesin” gibi yorumlar. Kimseye kulak asmadım, en güzeli de bu. Bu işlemin faydaları saymakla bitmez eminim, insan anne olduğunu ancak o zaman anlıyor. Bol bol suymuş, hoşafmış, armutmuş, kayısıymış bunlar hikaye, herşeyin başı emzirmekte kararlı olmak. Kesinlikle her annenin kendi çocuğunu doyuracak kadar sütü olduğuna inanıyorum. Şu da var tabii, baştaki o emzirmeden oluşan çatlaklar, onlar gerçekten çok acı veriyor ama onun da bir sonu var. Bir kaç gün kuru saklayınca ve Bepanthen krem kullanınca hemen geçiyor. Atladığım bir şey var mı diye şöyle 23 ay öncelerine dönüyorum sanırım yok. Son olarak da hayat paylaşınca güzel diyorum =)

Her fırsatta dinlenin ki sütünüz azalmasın. Ev işlerinden sadece acil olanları yapın ve mümkün olduğunca yardım aıln. Sakin bir yerde emzirin. Stresten uzak durmaya çalışın. Doktor gerekli görmedikçe kendi kendinize mama vermeyin. Emzirirken dış etkenlerin sizi rahatsız etmesine izin vermeyin. Yeşil sebzeleri ihmal etmeyin. Canıınız tatlı yemek isterse kuru meyve ve sütlü tatlılar yiyin, sütünüze de faydası olur.

Oğlum 16 ayını doldurdu. Ben de 2 yaşa kadar emzirmeyi düşünen annelerden biriyim. Hatta şimdiden nasıl bırakacağımı düşünüyorum hep. Emzirmek sabır işi, emek işi… Ama çaba göstermeden iyi birşeyler olmuyor ki… Emzirmek her şeyden önce bir bağ, sıcacık bir temas, eşsiz bir duygu. Karnınızda büyütmeyi düşünün ve sonra kucağınızda, o miniğe kendinizden birşeyler vermeye devam ediyorsunuz. Mükemmel, tarifsiz bir şey. İlk aşısını emdiği ilk yudumla alıyor küçüğünüz ve emdiği sürece hastalıklara karşı daha dirençli oluyor. Doğum yaptıktan sonra hemşirelerim sağolsunlar “hep düşün, emzirmek beyinden hormonal bezlere gönderilen uyarı” demişlerdi. Kesinlikle emzirin çiçeği burnunda anneler, bebişinizi sütünüzden mahrum bırakmayın sakın…

Benim tavsiyem de çocuğu doğduğu gibi emzirmek. Özellikle de anneden gelen ilk süt çocuk için çok önemli. Tabiki de sezeryanda normal doğuma göre süt daha geç geliyor. Bu yüzden göğsünüze sıcak havluyla masaj yapın ve yarım yada bir saat ara ile emzirin. Çocuk ağladığı zaman hemen mama vermeyin. Bol bol kayısı kompostosu, ıhlamur, helva, süt çayları ve su için. Çocuğunuz göğsünüzü tutamıyorsa silikon uç kullanın. Ama emmeye alıştıktan sonra bırakın ki uçlara alışmasın. Alışırsa bırakması zor olur. İlk etepta emmeye alışması için meme de verebilirsiniz. Yemek öğünlerini sakın kaçırmayın. Kim ne derse desin yemeden hiçbirşey olmuyor.

Tabii ki tavsiyem sık sık sevgiyle, şefkatle emzirmeleri. Bol sıvı tüketimi gerekli. Ne olursa olsun ilaç kullanmasınlar. Emzirme döneminde anne ile çocuk arasında güçlü bir bağ vardır. O bağı yakalarsan eğer, hiç bir şeyden korkma arkadaş! Yumuşak ol ve onunla konuş, gerçekten karşılık alırsınç Ben işin bu yanıyla ilgili cevap vermek istedim, diğer standart cevapları arkadaşlar vermişler zaten. Hayatın en güzel duygusu anne olup bebeğini emzirmek. Ben sevginin büyüsüne inananlardanım, bence sen de inan.

Bebeğiniz kucağınızdayken ve emzirirken ona şöyle bir bakın, O sizin parçanız. O küçücük elleriyle göğsünüze dokunurken onun içindeki o güven duygusunu gözlerini araladığında o minicik gözlerde mutlaka göreceksiniz. İşte bu tarifi mümkün olmayan bir his bence. Emzirmekle gerçekten çok sağlam bir bağ kuruluyor aranızda, bunu zaten zamanla göreceksiniz. Gerisi sadece teferruat… Bir de kimse belirtmemiş ama bence en gerekli teferruat da her emzirmeden sonra gazını doğru bir şekilde çıkarmak =)

Yorumlar

  • esra ertugrul
    6 Eylül 2011
    reply

    çok yararlı bir paylaşım olmuş..
    her anne isterse bebeğini emzirebilir!!!!!!!!!

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.