Annelerden Sütlü Tarifler – 89
Haftanın son konuğu sevgili Özlem Anne. O da girişimci ve bir koltuğa birkaç kapruz sığdırabilen becerikli annelerden. Hem mimar, hem de çok kapsamlı bir organik alışveriş sitesi olan Greengoods‘un yaratıcısı. Kızı Zeynep doğduktan sonra hep organik ürünler tercih etmek istemiş Özlem Anne, fakat birçok ürünün organiğini veya kimyasal içermeyen doğal halini bulamamış. Sonrasında da kolları sıvamış. Greengoods, çocuklarına temiz ve daha yeşil bir dünya bırakmak isteyen aileler için çevre dostu, geri dönüşümlü, non-toksik, el yapımı, organik ve doğal ürünler sunuyor. Yani anneler, bebekleri ve çocukları için ve tabii kendileri için gönül rahatlığıyla alışveriş yapabiliyor. Biz Özlem’le LeiLeo’nun ilk günlerinde tanıştık, ve birlikte çalışmaya başladık. Yani LeiLeo ürünleri de Greengoods’da satılıyor. Organikseverlerin frekansı çok tutuyor, o ayrı konu, ama arkadaş olarak da çok tutunca tadından yenmiyor =)
Emzirme deneyimlerine gelince, onun sütlü tarifleri biraz daha değişik, çünkü kızı anne sütünden geçen protein alerjisi olduğu için çok sıkı bir diyet uygulamak zorunda kalmış. Zaten özveri gerektiren bu dönem onun için iki kat daha zor geçmiş. Kendisinden dinliyoruz.
1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?
Anne sütünden geçen protein alerjisi sebebiyle her ikimiz için çok zorlu bir süreçti emzirmek ve emzirilmek. Ancak yine de anne ve bebeği arasında çok özel bir bağın kurulduğu bir süreç emzirme. Onun için mutluluk, güven ve bağlılık.
2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?
Dereotu, kuru dut ve su
2- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?
Anne sütünden geçen alerjenlere karşı uyanık olmalarını öneririm. Basit gaz sancıları diye geçiştirilen, sık ve salyalı dışkı şeklinde devam eden, kanlı dışkıya kadar varan süreç rahatlıkla diyetle atlatılabilir. Buradaki rahatlık kelimesi elbette bebek için geçerli. Anneler için değil. Zorlu ve can sıkıcı bir diyettir. Bir yandan emzirirken çoğu şeyden kısıtlanmışlık duygusu çok can sıkıcıdır. Ancak bebeğinizin tüm hayatı için çok önemli bir süreç olduğunu unutmadan fedakarlıkla emzirmeniz gerekir. “Şunu ye süt yapar, bunu ye süt yapar” tamamen safsata olup size verilmesi zor kilolar dışında hiçbir şey katmaz. Vücut bebeğinize uygun sütü siz isterseniz hiçbir şey yemeyin, bulur buluşturur o mükemmel ve eksiksiz karışımı hazırlar. Sadece alerji potansiyeli olmayan sebze, meyve ve su ile 9 ay emzirebildim.Ve kızım 1.5 yaşında pek çok gıdayı 2 yaşından sonrada her şeyi yiyebilir hale gelmişti. Kişisel kanaatim emzirmenin annenin insiyatifinde olamıyacağıdır. Hele ki sağlık problemi olmayan ve emzirmesine engel herhangi bir durum olmadığı halde sosyal ve kültürel sebepler yüzünden emzirmeyen anneleri açıkçası anlayamıyorum. Anne sütü her bebeğin hakkıdır.
3- Emzirme döneminde yaşadığın en komik olay neydi?
Bizim hikayelerimiz alerji sebebiyle daha çok traji-komik hikayelerdi. Zeynep emdikten sonra bağırsaklardaki problem sebebiyle dışkılama işini çok fazla, sulu ve çok hızlı yapıyordu. Emzirirken evde, dışarıda, neredeyse kendimi sürekli bir bez taşmasından muzdarip üstü başı kaka olmuş şekilde hatırlıyorum.
5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, ve şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?
Her yediğim lokmaya dikkat etmeye çalışırken “ye ye birşeycik olmaz. Süt yapar” lafı çıldırtırdı. Süt yapmıyor hasta yapıyor derdim. Şimdi de aynı şeyi söylerdim.