Annelerden Sütlü Tarifler – 58
Bu haftaya sevgili Nihan Anne’nin sütlü tarifleriyle başlıyorum. Nihan Anne’yle geçen yıl Emzirme Reformu etkinlikleri kapsamında Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz Toplu Emzirme Etkinliği’nde tanıştık. Üniversite ortamında yaklaşık 15 annenin bir araya gelip emzirdiği, gençlerin de merakla izlediği bir etkinlikti. Gençler önce “bu kadınlar ne yapıyor” der gibi baktılar, sonra meraklı bakışlarla bize yaklaştılar, amacımızı anlayınca çok destek oldular. Özellikle kız öğrencilere, yani geleceğin annelerine “bu konu asıl sizin için önemli, şu anda hedeflerimizi başarırsak, sizler için faydalı olacak” dedik ve desteklerini alarak en 4. En iyi sosyal sorumluluk projesi seçildik. Nihan Anne’nin ve güzel oğlu Demir’in gülümseyen yüzlerini ilk gördüğümde içim ısınmıştı, sonra da tabii ki Emziren Anneler Grubu, Facebook ve Twitter sağolsun hiç kopmadık. Etkinliklerimizde bize hep destek olan Nihan Anne’yle Göztepe Parkı’nda da birlikteydik. Ne keyifli bir gündü, cıvıl cıvıldık. En kısa zamanda yine yapsak ne güzel olur…
Sütlü tarifler için Nihan’la yazışırken ikimiz de iki kez görüşmüş olduğumuza inanamadık. Ve bir kez daha dedik ki samimi olmak için illa görüşmeye gerek yok, insan anlıyor, kadınların 6.hissi gerçekten kuvvetli. Uzaktan hissediyoruz, seviyoruz, ne mutlu bize.
Nihan Anne’nin deneyim ve tavsiyelerinin emzirmenize destek olmasını diliyorum ve sizi sütlü tarifleriyle baş başa bırakıyorum.
1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?
Huzur, gurur, zevk
2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?
Bulgur pilavı, bol soğanlı çoban salata, şekersiz ayva/kayısı kompostosu
3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?
Mutlaka doğumdan önce emzirme ile ilgili araştırma yapsınlar. Hatta mümkünse bir emzirme danışmanı veya çocuğunu uzun süre emzirmiş bir anne ile konuşsunlar. Ben doğum yapacağım hastanenin doğum öncesi kursunda çok kıymetli emzirme danışmanı Beyhan Numan’ın anlatımıyla anatomik, fizyolojik ve teknik olarak nasıl bir sistem çalışacağını ve neler yapacağımı öğrenmiştim. Nasıl emzireceğini bilen anne lohusalığa 1-0 önde başlıyor. Bebeğimi kucağıma aldığımda sanki 40 yıldır emziriyor gibiydim. Her kadının bebeğine yetecek kadar sütü olduğunu bilmek hep içimi rahatlattı.
4- Emzirme döneminde yaşadığın en komik olay neydi?
Oğlum 10,5 aylıkken işe döndüğüm için işte 1 kez süt sağıyordum. Şirketimizde bir süt sağma odası olmadığı için üst yönetim katındaki boş bir oda bize tahsis edilmişti. Bir gün sağım sonrası Genel Müdür Yardımcım ile burun buruna geldim. “Aaa sunumun filan mı vardı?” diye elimdeki çantaya merakla baktı. Önce adamın suratına bön bön bakıp, tam “ne alakası var” diyecekken konuyu anlayıp toparlayana kadar bayağı bir zırvaladım. Kullandığım pompanın kendi çantası projeksiyon cihazı çantasına benziyor, hiç bu açıdan bakmamıştım =)
5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, ve şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?
Oğlum hiçbir zaman tombik bir çocuk olmadı. Özellikle de 5.ay civarında yaşadığımız alerjik problemler nedeniyle boyu da kilosu da hep yaşıtlarının en düşüğü seviyelerinde gitti. İlk günlerde olmasa da özellikle 6-12. Ay döneminde “bu çocuk çok küçük, neden mama vermiyorsun?” diye soranlar çok oldu. Allahtan şimdiki aklım hep vardı da herkese gereken cevapları verip 1 damla bile mama vermeden tam 17 ay 9 gün bebeğimi zevkle emzirdim. Oğlum hala küçük ama çok sağlıklı ve mutlu önemli olan da bu.