Zeynep Gözübüyük

Annelerden Sütlü Tarifler – 30

Bugün Annelerden Sütlü Tarifler’de konuğum Emziren Anneler Grubundan sevgili Buket Anne. Sorularımın haricinde eklediği notu da paylaşmak istedim. Çünkü o notta çok önemli bir nokta var: Emzirmeyi istemek.

Sütünüzü arttırmak için ne yaparsanız yapın, içinizden istemediğiniz sürece sütünüz gelmeyecektir. Beyninizin, süt kanallarından sütün çıkması için gerekli olan oksitosin hormonunu salgılayabilmesi için, huzurlu ve sakin olmanızın yanı sıra bir de emzirmeyi gerçekten istemeniz gerekiyor. Buket Anne de hamileliğinden itibaren emzirmeyi istediği için bebeğini rahat emzirebilmiş.

 İşte Buket Anne’nin önsözü ve yeni annelere önerileri:

 “Annem beni sadece 3 hafta emzirebilmiş. Sonra kilo almadığım görününce, anneme bol  bulgurlu bir beslenme bana da ek gıda vermişler. Annem de kilo almamak için bulgur yemeyi reddetmiş ve ben mama ile beslenmeye devam etmişim. Bu nedenle tüm hamileliğim boyunca en çok sütümün bol olması için dua etmiştim. Şanslıyım ki, ilk 6 ay sadece anne sütü ile besledim miniğimi. 11,5 aylık oldu Enis Bora ve halen emiyor.”

 1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?

 Sonsuz mutluluk, sonsuz huzur, sonsuz sevgi

 2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?

Su, su, su

‎3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?

Sabır, sevgi, pozitif düşünce. Ancak süt yetersizse, bunun dünyanın sonu olmadığını da kafamızın bir kenarında tutmalıyız. Unutmayın her türlü stres, sütünüzü azaltıyor.

 ‎4- Emzirme döneminde yaşadığın en komik olay neydi?

İlk haftalarda o kadar çok sütüm vardı ki, birinden emzirirken, diğerinin altına da bardak, biberon koyardım. Bazen 30-40 cc akardı diğer göğüsten. Düşük doğum kilolu bebeğim o kadar sık emerdi ki, artık ben üstüme doğru dürüst birşey giymeyi bırakmıştım. Evde, önü sürekli açık lohusa geceliğim, bir elimde melegim öbüründe bardak ile dolaşır haldeydim. O günler bu sahneleri yaşarken çok sinirlenirdim, şimdi çok gülüyorum.

 ‎5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, ve şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?

Ne zaman emzirmeyi bırakacağım, özellikle işyerinde sık sık soruluyor. 6 ayı bitirdi, 8 ayı bitirdi, 10 ayı bitirdi, yeter artık şeklinde çok sık duyum alıyorum. Yanlış anlaşılmasın patronlar sormuyor bunu, ya da mesai ile ilgili kaygılar nedeniyle sormuyorlar. Sanırım laf olsun diye soruluyor ama gerçekten çok sinirleniyorum bu soruyu duyunca…Artık bu soruya “sütüm olduğu sürece, oğlum emdiği sürece emzireceğim, keşke tüm bebekler oğlum kadar şanslı olsa ve uzun süreli emebilseler” diyorum.

Bugün itibariyle her biri birbirinden farklı 30 emzirme deneyimi ve altın değerinde 30 farklı tavsiyenin emzirmenize destek olması dileğiyle.

Anneler paylaştığı sürece ben yazmaya devam edeceğim. 300’leri görmek dileğiyle…

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.