
Annelerden Sütlü Tarifler – 200
200. ve son annelerden sütlü tariflerle benim emzirme deneyimlerim ve tavsiyelerimle veda ediyorum bugün. İlk röportajımı 3 yıl önce yapmışım. Annelerden Sütlü tariflerde amacım yaşanmış deneyimleri hamilelerle ve taze annelerle paylaşmaktı. Her yerde teorik bilgiler var, onları da öğrenmek çok önemli ama deneyimin değeri bir başka. 3 yıldır çok sayıda hamile ve yeni anne bu deneyimlerden faydalandı ve bana o kadar güzel yorumlarla geri döndüler ki ben her seferinde “iyi ki” dedim, iyi ki annelerle birlikte bu yazı dizisini yaptık.
Bu son sütlü tarif ama blogda emzirme konulu yazılar devam edecek. Çünkü emzirme konusuna eğildiğim son 4 yıldan beri gördüğüm net birşey var, yeni anneye emzirme desteği vermek, mümkünse emzirmede olabilecek her duruma hazırlamak şart. Çünkü emzirme süreci bazen ideal şekilde başlamayabiliyor, veya süreç boyunca problemlerle karşılaşılabiliniyor.
Örneğin bende başlamadı. Ayşe ilk 20-25 gün çenesinin güçsüzlüğünden ememedi. Deneyimlerimi yazmıştım uzun uzun. Ama emzirme konusundaki bilgilerim ve ani doğumumdan sonra yaşadığım şaşkınlıktan unuttuklarımı bana hatırlatan sevgili Esra (Ertuğrul) ve Ayşe(Öner) sayesinde düzene girdik ve 11,5 ay keyifle emzirdim.
Emzirme eğitiminde öğrendiğim teorik bilgilerin üzerine Annelerden Sütlü Tarifler’deki deneyim ve tavsiyeler emzirmemde inanılmaz faydalı oldu. Elimin altında sütü neler artırırla ilgili upuzun bir liste, gelebilecek negatif yorumlara ve sorulara karşı da cevaplarım hazırdı. Okuduğum tavsiyelerle kendime güvenim arttı.
Taze anneler de emzirmeye hazırlansın, bilgilensinler, sonrasında da kendilerine ve bebeklerine güvensinler.
İşte benim sütlü tariflerim:
1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?
Şükran, mucize, aşk
2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü artırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?
Rezene veya çemenotu çayı, dereotu, pompa
3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?
Birkaç tavsiyem olacak benim:
– Annelerden sütlü tariflerde çok farklı tavsiyeler var, onları zaman ayırıp tek tek okuyun. Mutlaka içlerinden size ve bebeğinize uyacak noktalar bulacaksınız.
– Emzirirken sizinle negatif konuşanları evden uzaklaştırın.
– Yardım alın. Siz bebeğe bakın, size ve eve anneler, akrabalar, yardımcılar baksın. Yeni doğum yapmış emziren annenin dinlenmeye ihtiyacı oluyor.
– Sizi ne mutlu ediyorsa onu yapın. Bebekle sen de uyu derler ama içinizden çıkıp dolaşmak, arkadaşınızla kahve içmek geliyorsa onu yapın. Gülün bol bol. Mutluluk memeleri sütle dolduracak.
– Bebeğiniz tek memeyle doyuyorsa diğerini mutlaka sağın. Bir meme maksimum 3 saatte emzirilmeli veya sağılmalı. Ayşe 20-25 gün hiç ememedi ben de hastaneden eve çıktığım anda ilk iş 3 saatte bir sağdım. Deneyimlerimi burada paylaşmıştım.
– Kendinize ve bebeğinize güvenin. Baş başa kalıp sakin sakin vakit geçirin. Endişeleri, stresi atın üzerinizden. Açın pencereyi derin derin nefesler alın, gülümseyin. Herşey çok güzel olacak diyin. Emin olun bu size çok iyi gelecek.
Altın tavsiyem ise şu:
– Yakın zamanda doğum yaptığınız, sizi anlayan arkadaşlar edinin ve onlarla bol bol görüşün, yazışın. İlk aylar emdi emmedi, kaka yaptı yapmadı, gazı var, ateşi çıktı, uyudu uyumadı konularını anca sizinle aynı şeyleri yaşayan anneler anlar ve sıkılmadan paylaşmak ister. Ben çok şanslıyım ki canım Senam akıl edip kendini ve 3 lohusayı (ben, Demet’im ve İrem’im) yazışma grubunda bir araya getirdi. Her gün şükrediyorum varlıklarına, kıymetlilerim benim onlar. Dostluğumuz bir yana, harika bir lohusalık geçirdik birlikte. Ayşe’nin koliğini, uykusuzluğumu, yorgunluğumu unuttular bana…
Ben de yogadaki hamilelerimi buluşturmaya, gruplaştırmaya çalışıyorum ki onlar da birbirlerine destek olsunlar, güzel bir lohusalık geçirsinler.
4- Emzirme döneminde yaşadığın en komik olay neydi?
Ayşe 2 aylıktı İzmir’e annemlerin yanına gidiyordum. “Uçakta inişte ve kalkışta emzirmen gerekiyor” tavsiyesi kulağımda, bindim uçağa. Ayşe her zamanki gibi slingde. Kalkışa geçeceğiz ben yavaştan memeyi açtım ama Ayşe’yi uyandırmak ne mümkün. Yanımda şansa iki bey. Bakmamaya özen gösteriyorlar ama anladılar bir sıkıntı var 🙂 Ben uyansın diye debeleniyorum, üstümde sling bağlı, Ayşe kucağımda, bir de panço üzerimde sıcaktan kurdeşen döktüm ve sonuçta Ayşe’yi uyandıramadım. Acaba kulaklarına birşey olmuş mudur derken uyandı emdi iniş zamanı yine uyudu. İnişte hemen Sena’yı aramıştım acaba birşey olur mu diye, gülmekten cevap veremedi 🙂 Neyse ki olmazmış, uyuyan bebek uyandırılmazmış. Kulağı rahatsız olursa o zaten uyanırmış, ben ettim siz kendinize eziyet etmeyin 🙂
5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?
Sütün mü yetmiyor acaba bak çok ağlıyor! Mama mı versek?!?!
Cevap o zaman da aynıydı: Hayır, beni 15 dakika emdi ve biliyorum ki aç değil, uykuya geçemiyor, kolik, gazı var, kucak istiyor ve daha birçok sebepten ağlıyor olabilir. Lütfen bizi yalnız bırakın ben onu sakinleştireceğim… Ve sakinleştirirdim de. Ama kendimden emin olmasam, bilgi sahibi olmasam mama verebilirdim. Bu da sütümün git gide azalmasına ve mamanın yavaş yavaş sütün yerine geçmesine sebep olabilirdi.
Lütfen yeni annelere köstek yerine destek olalım. Zaten yeni doğum yapan anne “bebeğime yetebiliyor muyum?” hissine çok kolay kapılır, hassastır, lütfen sütün var mı yok mu yetiyor mu diyerek kafasında gereksiz soru işaretleri yaratmayalım. Bunu maalesef en yakınlar yapıyor. Babaların görevi anneyi korumak, onlara cevap vermek veya anneden uzaklaştırmak olmalı.
Annelerden sütlü tarifler’e destek olan, zaman ayırıp yazan tüm annelere sonsuz teşekkürler.
Sevgilerimle,
Zeynep
Fotoğraf: Özlem Turan