Zeynep Gözübüyük

Annelerden Sütlü Tarifler – 198

Bugünkü konuğum canım Demet’im, iki yıldır her ama herşeyimi paylaştığım canım arkadaşım. Kıymetlilerimden biri o benim. Hayatıma geldiği için şükrettiklerimden. Birlikte yaşlanmak istediklerimden. Mina’m da Ayşe’yle birlikte büyüyor, inşallah onlar da hayat boyu arkadaş olurlar.

Demet bugün emzirme deneyimlerini ve tavsiyelerini paylaşıyor. Mina’yla hayatını da blogunda paylaşıyor, desem de inanmayın çünkü yazmaya üşeniyor. Buraya yazayım da yazmaya teşvik olsun =) Ama

Twitter ve Instagram‘ı oldukça aktif, keyifle takip edebilirsiniz =)

Demet’imle hamileliğimizden beri neredeyse her anı paylaşıyoruz. Birlikte yoga yaptık, iki ay arayla doğurduk, birlikte emzirdik, birlikte güldük birlikte ağladık. Resmen birlikte yaşadık 🙂 O yüzden ben Demet’in sütlü tariflerini o yazmadan ezbere biliyordum, siz de buyrun buradan okuyun:

1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?
Mutluluk, şükür, keyif
2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?
Su, kısır, rezene
3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?
Kesinlikle etraftan gelen olumsuz yorumlara kulak tıkamalarını istiyorum. İlk günler çok acemice çok zor ama bir o kadar da keyifli. Sütünün olacağına önce annenin kendisinin inanması gerekiyor. Ve bence altın kural bol uyku ve bol su. Kesinlikle kendinizi bebeğinize yoğunlaştırın ve onun uyuduğu her anı sizde uyuyarak geçirin. Sütüm az ya da doymuyor bu çocuk psikolojisine girdiğiniz an süt üretmeniz imkansız. Tam aksine benim sütüm bebeğime yetiyor psikolojisi ilk günlerin en önemli kuralı diye düşünüyorum. Sık ve sürekli emzirmek hatta emzirme üzeri süt sağmak da çok işe yarıyor.
4- Emzirme döneminde yaşadığın en  komik olay neydi?
İlk günler yara olan göğüs uçlarımı hep öyle kalacak sanmam ve bir emzirme anında “bu boyle olacaksa bir daha asla doğurmam” diye eşime bas bas bağırdığım anı hiç unutamıyorum :). Tabii ki şu an aynı şekilde düşünmüyorum 🙂
5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?
Ben Allah’a şükürler olsun ki sütü daha hamileliğin 7-8.ayında gelmeye başlamış şanslı azınlıktanım. Çok rahat ve stressiz hamilelik geçirmenin de bununla ilgisi olduğunu düşünüyorum. Öyle ki sezaryen olmama rağmen kucağıma aldığım an bebeğimi besleyebildim. Hatta o kadar fazla sütüm vardı ki litrelerce sağıp buzlukta muhafaza ediyordum. Benden 2 gün sonra doğum yapan arkadaşım Özge Kopuz’un ikizlerine neredeyse 3 ay süt anneliği yapma şansım bile oldu. Bu sebeple ilk günler kimseden aç bu çocuk ya da sütün yetmiyor mama ver yorumları almadım. Sadece daha ilk günden sütümüzü paylaşmaya başladığımız için bir dönem “çocuğunun rızkını veriyorsun, belki birkaç ay sonra bu kadar sütün olmayacak ve doymayacak. Neden dolaba hiç süt ayırmıyorsun” yorumlarına maruz kaldım. Cevabım orada iki bebek yeterli süt alamazken ben yarın acaba biter mi diye süt stoğu yapamam oluyordu. O dönem bu yorum çok canımı sıksa da şu an düşününce belki de gerçekten bir süre bir miktar da olsa süt stoğu yapmak gerekiyor diye düşünüyorum. Verdiğim ikizlere tabii ki helal olsun, çok mutluyum süt annesi olduğum için. Ama 5.aydan sonra sütüm azalmıştı ve doyurmak da çok zorlandığım zamanlar yaşadım. Ama öyle böyle 1 yıl emzirdim. Şu an şükürler olsun çok sağlıklı bir kızım var. Herkesin bebeğini emzirme keyfini yaşamasını diliyorum. Bol sütlü günler.

Eline, sütüne sağlık arkadaşım, desteğin için çok teşekkür ederim.

Tüm annelere bol sütlü günler, sevgiler

Zeynep

demet

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.