Zeynep Gözübüyük

Annelerden Sütlü Tarifler – 197

Bugün sevgili arkadaşım Tansu paylaşıyor sütlü tariflerini. 11 yıl arayla iki güzel çocuk sahibi olan Tansu hem emzirme deneyimlerini, hem de anne adayları ve anneler için çok faydalı olduğuna inandığım eğitimlerini paylaşıyor bizimle. Ben 15 Ekim’de yine yapacağı Happiest Baby seminerine gitmiş, notlarımı burada yazmıştım. Pedagog ve terapist olan sevgili Tansu, uzun yıllar terapi merkezleri ve eğitim kurumlarında çalıştıktan sonra PAPS Parenting School adlı pozitif psikoloji yaklaşımlı ilk ebeveyn akademisi’ni kurdu. Burada aile ve çocuklara yönelik danışmanlık veriyor, koçluk yapıyor. Aynı zamanda oyun terapisti, aile terapisti ve psikodrama terapisti olarak çocuklara ve ebeveynlere destek oluyor. Bu Cumartesi yani 11 Ekim’de 0-3 yaş için Uyku Eğitimi ile Uyku Sorunlarına Çözümler Semineri var. Uyku sorunu yaşayan bir anne olarak kesinlikle öneriyorum. İşinize çok yarayacak bilgiler alacağınızdan eminim. Ben Ayşe 2 aylıkken bir akşam uykusuzluktan ve yorgunluktan bitap haldeyken Tansu’yu aradığımda, “bekle geliyorum” diyerek çıkıp gelmesini ve bizi önerileriyle rahatlatmasını hiç unutmayacağım.

Sevgili Tansu’yu Twitter’dan, Facebook‘tan ve Instagram‘dan takip edebilirsiniz.

tansu oskay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve işte Tansu’nun sütlü tarifleri:

Annelerden Sütlü Tarifler için paylaşımlarımı zihnimde toparlarken farkettim ki ben de süt arttırma sürecini yoğun duygular ve çeşitli denemelerle geçirmiş, zaman zaman mutlu, zaman zaman yıpranmış hisseden bir anne olarak 2 çocuğumu da düşündüm yazarken. Bazı anlarda taze bilgi nedeniyle 2. bebeğimi biraz daha düşünmüşümdür. Yine de ilk bebeğimle ilk günler yaşadıklarım, ilk sürecim, duygularım bir yandan aynıydı, ama garip bir şekilde ilk emzirmemi 11 yıl ara da olsa aralarında sanki daha net hatırlıyor ve hissediyorum.

1-Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?

Yeterlilik, Huzur, Mutluluk

2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?

Hurma , pompa, bol su içebilmek için kocaman bir suluk

 3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?

Göğüs ucu koruyan yumuşak ince kalkanlarla bebeklerini çabuk tanıştırmalarını ve göğüs uçlarının acısı artmadan onları kullanabilir olmalarını öneririm. Her iki bebeğimi emzirmeye başladığım günlerde oluşabilecek olası yaralardan daha ilk canımın acımaya başlama evresinde böyle kurtuldum. Kısa bir süre faydalanmak bile yetiyor o yara kabusundan korunmaya. O arada da bebek emme hareketini geliştiriyor, alışıyor, anne rahatlıyor.

İki adet pipetli büyük su termosum vardı, sporda kullanılanlardan. Hiç aralıksız durmadan su içtim onlarla. Her kalktığımda boşalanı doldurdum. Emzirirken hep yanıma aldım. İlk günler bu sayede içtiğim daha fazla suyun vücut ödemimi atmama da çok faydası oldu, süt oluşumuna da.

Bir de dereotu salatası öneririm, kahvaltıda ve yemeklerde yedim. Demet demet dereotu tükettim böylece her gün. Eşim yaptı çoğunu bıkmadan, içine de peynir, ceviz, domates, nar ekşisi gibi lezzet verecek bir şeyler ekliyorduk.

Ayrıca annelere en önemli tavsiyem kimsenin dediklerini kafalarına takmadan sadece anne-baba olarak 2 veya 3 kişi en baştan itibaren yollarına devam etsinler. Ebeveynlik o ilk emzirme ile başlıyor ve ebeveynin destekçisi de ilk önce baba, bir de anneyi anlayan anneanne, teyze, hemşire gibi 2. bir destekçi, başka da kimse değil. Anne-baba zaten biliyor bebekleri için en doğru ne yapacaklarını. İşler, zaman çizelgesi rayına oturana kadar ekip çalışması ile birbirlerine destek olmalarını, fazladan uyaran kişi ve konuşmalara kulak tıkamalarını ve hep pozitif bakmalarını öneririm. Gerekli bilgilere de mümkün olduğunca doğum öncesi henüz panik yokken, kaygısızken ulaşmış öğrenmiş olsunlar.

4- Emzirme döneminde yaşadığın en komik olay neydi?

Sanırım bazen üstüm başım, bazen hareketlerim o kadar emzirme odaklıydı ki, bazı kişiler ve ortamlarda bu konudaki rahatlığımın değişik algılandığını hissettiğim, bu kişileri şaşırttığım anları hatırlayınca komik geliyor. Ne güzel, hiç bir şeyi takmamışım, iyi ki de öyle yapmışım diye de keyifleniyorum.

5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, ve şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?

 “Sütün var mı, yetiyor mu?”, “Aç mı?” soruları yeterince deli edici gerçekten. Kime ne bundan anlamam. Anne zaten zihninde yeterince bu soruları yük olarak taşıyor. Her iki doğumum da Amerika’da oldu. Her ikisinde de Türkiye’ye rahat yolculuklarla dönmüş olsam da, doğum sonrası ev düzenimi kurarken yorulduğumdan mı, hava değişiminden mi nedir, süt miktarımda azalma oldu. 1-2 hafta günde tek öğün mama takviyesi yaptım. Tekrar sadece anne sütüne dönmek bu tip durumlarda zor oluyor, mama azaltmayı ve bıraktırmayı yaşayan bilir. O zorluklar arasında bu soruları duymak hiç iyi gelmiyor. Başarınca da çok iyi hissediyorsun…

Sevgili Tansu’ya desteği için çok teşekkür ediyorum.

Bol sütlü günler, sevgiler

Zeynep

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.