Zeynep Gözübüyük

Annelerden Sütlü Tarifler – 190

Haftaya sevgili Selin Anne’nin emzirme deneyimleri ve tavsiyeleriyle güzel bir giriş yapalım. Tüm annelere bol sütler ve emzirmelerini destekleyen akraba, arkadaş ve doktorlar diliyorum. Mutlu ve keyifli bir hafta olsun!

1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?

Kızım Ada çok sık ve uzun süre emmek isteyen bir bebekti (30 dk meme emer 30 dk sonra yeniden emmek isterdi) ve ben hamileliğimde kendimi bu duruma yeterince hazırlayamamış (yani 3-4 saate bir emzireceğini zanneden) bir anne olarak açıkcası emzirmekten genel olarak hep çok yoruldum. Bu süreçte etrafınızdaki insanların desteği de çok önemli tabii, benim etrafımda da genel olarak “yine mi aç bu çocuk, süt yetmiyor mu acaba?” soruları ile yorgunluğun üzerine stres de katlanarak eklendi. Kısa bir süre sonra Emziren Anneler e-mail grubu sayesinde aslında bu durumun doğal ve bir o kadar da güzel olduğunu anlamıştım ki bu sefer de kızım beni emmek istememeye başladı, bir süre de sağarak anne sütü ile besledim kızımı ama neticede emzirme serüvenimiz maalesef 7 ay sürebildi. Hala içim “cız” eder uzun emzirememiş olmaktan dolayı =( Bu yüzden de 3 kelime ile anlatamıyorum maalesef emzirme ile ilgili hislerimi =(

2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?

Uyku, uyku, uyku.. Bilmem “ıssız ada” ya uyku gider mi ama bildiğim bir şey var ki dinlenmek, en az 3-4 saat blok gece uykusu uyuyabilmek, gündüz bebek her uyuduğunda kestirmek sütü artırmada tek çözüm. Yiyecek olarak eskilerin söylediklerinin aksine bol bol tatlı yemeye filan hiç gerek yok. Dengeli ve sağlıklı beslenmek, bol su içmek yeterli.

3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?

Emzirme sevdalısı bir çocuk doktoru edinsinler. Bu herşeyden daha önemli. Zira 2. veya 3. ayda “250 gr. almış bebeğiniz, sütünüz yetersiz geliyor olabilir, mama takviyesine başlayalım” diyen o kadar çok çocuk doktoru var ki. Ya da benzer şekilde 6 ay bitince “zaten ilk 6 ay anne sütü yeterli, sonrası gereksiz” diyen nice doktorlar var. Ve eğer anne çok okuyan, araştıran bir anne değilse elbette hemen doktorunun sözünü dinliyor. Bu nedenle bence doktor seçimi çok ama çok önemli. Ve şunu hiç unutmamak lazım; gerçekten anne sütünün yetersiz, az, ya da besleyici olmadığı durumlar gerçekten çok istisna. Bu istisnaların dışında her annenin sütü bebeği için çok kıymetli ve besleyicidir. Kesinlikle ikamesi yoktur. Elbette mama, anne sütü verilemediği durumlarda tek çözüm olmalıdır ama bu durumun tespiti için güvenilir bir doktor çok önemlidir.

4- Emzirme döneminde yaşadığın en komik olay neydi?

Çok komik bir olay açıkcası hatırlamıyorum. Sadece emzirerek değil, kızımı sağarak da beslediğim için aile yemeği olan zamanlarda odaya kapanıp süt sağmam ve elimde süt şişeleri ile mutfağa gelmem, herkesin sütün miktarını merak etmesi, gibi ayrıntıları şimdi gülümseyerek hatırlıyorum.

5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?

“Yine mi aç bu çocuk?” ve “Niye ağlıyor?”

Halbuki yenidoğan bir bebek ağlar. Bırakın yenidoğanı, tüm bebekler ağlar =) Yeri gelmişken Aletha Solter “Bilinçli Bebek” ve Carlos Gonzales “Çocuğum Yemek Yemiyor” kitaplarını tüm anne ve anne adaylarına tavsiye ederim. Bebek-çocuk beslenmesi ve doğal bebek davranışlarını biraz olsun anlamak için kesinlikle okunmalı…

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.