Annelerden Sütlü Tarifler – 189
Bir süredir ara verdiğimiz Annelerden Sütlü Tarifler’e sevgili Özlem Anne’nin emzirme deneyimleri ve tavsiyeleriyle devam ediyoruz. Şöyle başlıyor paylaşmaya: “Oğlum Tuna, 27 aylık ve ilk 5,5 ay sadece anne sütü aldı. 5,5 aydan sonra işe geri dönmek zorunda olduğum için ek gıdaya yavaş yavaş geçiş yaptık ve 19. aya kadar da akşam işten döndükten sonra emzirmeye devam ettim.
1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?
Huzur, güven ve mutluluk
2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?
Su, süt sağma pompası (emziremediğim zamanlarda sağarak sütün gelmesini sağlamak için) ve tahin pekmez =)
3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?
Emzirmek her annenin hoşuna gitmeyebilir o yüzden öncelikle biraz sabır gerekiyor. Bir de etraftaki kişilere zaman zaman kulak tıkamak en sağlıklısı çünkü her an karşımıza “senin sütün yetmiyor mu yoksa” diyen birileri çıkabilir. Bol bol su içerek süt, sağlıklı beslenerek de sütün kalitesi arttırılabilir.
4- Emzirme döneminde yaşadığın en komik olay neydi?
Tuna’yı görmeye gelen bazı büyüklerimiz evden ayrılırken “güle güle” dememe izin vermezlerdi ve “sütünle kal” derlerdi. Yani böyle bir batıl inanç varmış. Bu bana çok ilginç gelmişti.
5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?
Tuna küçükken ağladığı zamanlarda “karnı mı aç acaba” ya da “ememiyor mu acaba” diye aklımı karıştıranlar çok olmuştu. Acemi anne olduğum için, emdiğine ve karnının doyduğuna emin olduğum halde çok kez Tuna’yı emmeye zorladığım zamanlar olmuştur. Şimdiki aklım olsa kesinlikle Tuna’yı da kendimi de üzmezdim ve hatta karşımdakini duymazdan gelirdim.