Annelerden Sütlü Tarifler – 182
Bugün emzirme deneyimleri ve tavsiyeleri Twitter Annelerimden sevgili Seda Anne’den geliyor.
1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?
Bu nasıl bi güzelliktir?
2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?
İçme suyu, dereotu, bulgur =)
3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?
– Doğum anında memeden gelen sarı renkli süt yani Kolostrum ile bebeği beslemeleri çok önemli . O esnada gerçek süt gelene dek -doğumdan sonraki 72 saat içinde – kulaklıkları taksınlar ve kendilerini etkileyecek sözleri duymasınlar!! Bebek, dış dünyaya alışmaya çalışıyorken, bir de midesindeki gazla uğraşırken her ağlamayı açlık ağlaması sanan kişileri dinlemesinler.
– Saatli emzirsinler. Eskilerin şu ‘gak dedi mi meme, guk dedi mi meme!’ söylemine takılmasınlar. Mide ve bağırsak faaliyetinin ve uykusunun kalitesi için bebeğin 2 saatte bir, en az 15-20 dakika olarak emzirilmesi gerekiyor.
– Gak-guk olayı, kucaklamada geçerli. Her ağladığında, her ‘agu’ deyişinde bebişin güven duygusunu sağlamlaştırmak adına onu kucağa almak gerekiyor.
– Hamileyken yogaya yakın, pilatesten uzak durun! Meditatif bir ruh halinde olmak, evet. Ama ilk 3 ay ve son 3 ay pilatesi hiçbir doktor önermiyor! Hamile yogası ise ruh ve beden sağlığı için en sağlıklısı.
– Emzirirken klasik müzik veya healing-relaxation müzik dinlemek bebeğin konsantrasyonu ve huzur-güven duygusu için faydalı olabilir. Ayrıca bebeğin uykuya dalmasını da kolaylaştıracaktır.
– Enerji ve sevgi alışverişi ve anne-bebek iletişimi memede başlıyor. Emzirirken olumlu düşünceler ve cümleler bebeğin daha huzurlu bir birey olmasında önem teşkil ediyor. Anneler! Emzirirken olumlama cümleleri kurmayı, güzel bir kitap okumayı, sevdiğiniz duayı etmenizi öneririm.
– Son olarak, ‘Emzirme Sanatı‘ kitabını baş ucu kitabı yapsınlar =)
4- Emzirme döneminde yaşadığın en komik olay neydi?
5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?
İki soruyu birleştirerek cevaplayayım. İlk ayın sonunda ek mamaya geçmemiz bende büyük bir yetersizlik duygusuna yol açtı. Yeni annelikten kaynaklanan ‘maternal blues’ tam bir kaygı bozukluğu yaşattı. O süreci eşim ve annemin desteğiyle çok kısa yaşadım neyse ki. Bir gün babaannemin bilmem nerden bir akrabası bilmem kim teyze, sütümün az olduğuyla alakalı bir şeyler söyledi. ‘Miktarı değil yoğunluğu ve kalitesi düşük’ diyerek kadını susturdum. İkna olmuşa benzemiyordu. Ben de kadının suratına sütümü fışkırtıverdim =)