Annelerden Sütlü Tarifler – 161
Haftanın ilk sütlü tarifleri Twitter annelerimden sevgili Senem Anne’den geliyor. Tüm annelere bol sütlü bir hafta diliyorum =)
1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?
Huzur, mucize, şefkat.
2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?
Sevdiğim müziklerin olduğu bir MP3 player alırdım. Çünkü annenin huzurlu olması, süt üretimini doğrudan etkiliyor. Müzik ruhun gıdasıysa, bebeğin gıdası sütü üretebilmesi için anneyi besleyen en kolay ulaşılır gıda müzik. Mutluluk hormonu, emziren annenin en büyük ihtiyaçlarından biri.
Emzirmenin kesintiye uğramaması ve konforla devam etmesi için lanolin kremimi mutlaka alırdım. Her emzirmeden sonra kullanmam sayesinde çatlak sorununu hiç yaşamadım. Bu sorunun bir kere yaşanması bile bütün emzirme düzenini sekteye uğratabiliyor. Ağrı çeken anne, emzirirken sıkıntı yaşadığı için süt üretimi de azalabiliyor. Çatlaklar yüzünden anneler emziremez hale bile gelebiliyor. Göğüs ucu bakımı, dolaylı görünse de ihmal edilmemesi gereken bir konu.
Kayısı kompostosu. Doğum yaptığım hastanede baş ucuma bir sürahi kayısı kompostosu koyduklarında, “Herhalde boşuna değil” diyerek evde de yapmıştım. Bu ve benzer içecekler hem sıvı ihtiyacını karşılıyor, hem de annenin beslenmesini sağlıyor. Bol yeşillik de faydalı.
3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?
Emzirme, yaşayarak öğrenilen, ancak biraz teorik bilgi de gerektiren bir durum. Anne adaylarının ve yeni annelerin emzirmeyle ilgili temel prensipleri mutlaka önceden biliyor olması gerek. Ancak kurallara uyma telaşına düşmemeli ve gerektiğinde doğal haline ve annenin iç sesine bırakmayı da bilmeli. Annenin etrafındaki herkes emzirmeyle ilgili dağınık bilgiler sunar. Bunların dışına çıkıldığında yanlış yapılacağı korkusu yüzünden yeni annelerin aklı karışır. Örneğin ilk haftalar her ağladığında emzirme kuralı, duruma göre esneyebilir. Anne, bebeğini gözlemlemelidir. Emzirmeyle ilgili temel doğrular kadar, temel yanlışları da bilmek gerekiyor. Bebeğe gereksiz yere mama verilmesini veya biberona alışmasını önlemek için annenin çocuk doktoruyla işbirliği içinde olması önemli. Bu tarz önemli kararları anne çevre baskısıyla ve panikle vermemeli. Göğsün mutlaka boşaltılması gerektiğini duyan bir anne, her emzirmeden sonra bir de pompayla çekmek için gereksiz yere uğraşabilir. Neyin gerçekten gerekli olduğunu sorarak öğrenmeli. Bunların dışında başarılı emzirmenin temelinde; annenin her fırsatta dinlenebilmesi, sakin ortamlarda bulunabilmesi, kaliteli sıvı tüketimi ve göğüs ucu bakımı bulunuyor.
4- Emzirme döneminde yaşadığın en komik olay neydi?
Kızımın ilk haftalarda emmeyi bırakıp sesli olarak güldüğü ve gözleri kapalı vaziyette emmeye devam ettiği anlar çok eğlenceli olurdu.
5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?
Herhalde bütün yeni annelerin huzurunu en çok bozan soru “Sütün yetiyor mu?” sorusudur. “Neden ağlıyor? Doymadı mı?” gibi benzer sorularla karşılaştığım oldu. Yeni annelere bu konudaki en önemli tavsiyem, herkese cevap yetiştirmeye çalışmadan kısa yanıtlar vermeleridir. Emzirme, beslenme ve bebek bakımı konularında yeni anneler etraftan gelen tavsiyelere tamamen kulak da tıkamamalı. Ancak gereksiz tartışmalarla vakitlerini ve neşelerini kaybetmelerine hiç gerek yok. “Olabilir, düşüneyim” “Doktorumuz o şekilde tavsiye etmiyor ama tekrar sorarım” gibi kısa cevaplar verebilir, bebeklerine odaklanmanın tadını çıkarabilirler.