Zeynep Gözübüyük

Annelerden Sütlü Tarifler – 155

Bugün Sütlü Tarifler yine Twitter‘dan tanıdığım sevgili Fulden Anne’den. Tüm annelere bol sütler diliyorum ve sizleri Fulden Anne’nin emzirme deneyimleri ve tavsiyeleriyle başbaşa bırakıyorum. 

1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?

Sadece 3 kelimeyse: huzur, bağlılık, ihtiyaç. Açmam gerekirse, bebeğin duyduğu huzur, ikimizin arasındaki bağlılık ve onun bana duyduğu ihtiyaçtan bahsediyorum.

2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?

Ben bu konuda doğadaki diğer memelileri ama özellikle de inekleri  örnek alıyorum. Onlar ot yedikçe sütleri çoğalıyor, otlar hem besleyicilik açısından süt kalitesini artırıcı özellikte, hem de bol su içerdiği için ve sütün de temel kaynağı H2O olduğu için bence en gerekli şey. Aslında yanıma 3 şey almaz, adadaki su ve yeşillikle ihtiyacımı giderirdim. Ama illa alacaksam, ananas, bulgur ve dereotu alırdım =)

3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?

Sütlerinin ne kadar olduğuyla kafayı bozmasınlar =) Hiç gerek yok. Çocuk kendisi içeceği kadar içer zaten.

4- Emzirme döneminde yaşadığın en  komik olay neydi?

Tek bir olay değil de, eşimle çok güldüğümüz bir şey var, Begül meme emerken öbür memeyi de sanki bırakırsa kaçacakmış gibi eliyle tutuyor. Bir de arada emmeyi kesip memeye bakarak bir şeyler anlatıyor, bağırıp çağırıyor, konuşuyor onunla, sonra emmeye devam ediyor. Bu memeyle olan haşin ilişkisine çok gülüyoruz.

5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?

Bazen bazı mekanlarda emzirmem gerekiyor kızımı. Mesela en son Midpoint’e gitmiştik kardeşimle. Kardeşim de bana Midpoint’in ortasında nasıl emzirebildiğimi sordu. Kendisinin asla böyle birşey yapamayacağını söyledi. Ben de ona “Sen hele bir doğur da bakayım çocuk ağladığında nerede ne şekilde olduğuna bakacak mısın yoksa örtünü örtüp emzirecek misin” diye cevap verdim. İnsanlar emzirmenin yeri zamanı olduğunu düşünüyorlar, bu beni biraz kızdırıyor

Ek bir notu var Fulden Anne’nin:

Tek bir tavsiyeyi “altın” diye niteleyemem aslında ama; eğer emzirirken çektikleri göğüs sıkıntıları onları bezdirecek gibi geliyorsa buna kanmasınlar, çok kısa süre sonra geçiyor. Yani ne kadar çok emzirirlerse, göğüsler o kadar hızlı iyileşiyor. Korkacak bir şey yok =) Ben ilk 3 ay iki göğsümle de ilgili çok fazla sıkıntı çektim, ama şimdi 10. ayımıza girdik ve hala efektif şekilde emziriyorum. 

Emzirme döneminin başlarında, öncesinde emzirme hakkında ne kadar okursanız okuyun, deneyimlemeden anlamayacağınız bir süreç gelişiyor. En basitinden ilk göğüs tıkanıklığında dehşete düşüyor insan, şaşıp kalıyor, bunların hiç önemi yok. Çok kısa süre sonra, özellikle de sütün kolay kolay kesilmediğini, azalmadığını anladıktan sonra, emzirme işinin %99’unun kafada bittiğini anladıktan sonra, her şey daha kolay oluyor. Hatta sonradan o göğüs tıkanıklıklarını falan bile özlüyor insan.  

Fulden Anne’nin blogunda emzirme dönemiyle ilgili paylaştığı yazıları da okumanızı öneriyorum:

http://fuldeninbebegi.blogspot.com/2012/02/ooo-memintolar-da-tombiktoymus.html

http://fuldeninbebegi.blogspot.com/2012/03/meme-diyeni-dinlenerek-dovme-istegi.html

http://fuldeninbebegi.blogspot.com/2012/06/emzirme-ve-anne-sutu-uzerine-son-kez.html

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.