Zeynep Gözübüyük

Annelerden Sütlü Tarifler – 149

Geçen hafta gerçekleştirdiğimiz Google+ Hangouts canlı yayın sohbetimiz sonrasında Annelerden Sütlü Tarifler’i ne kadar özlediğimi ve yeterince ara verdiğimi farkettim. Sohbet sırasında bunu dile getirdiğimde de yaklaşık 5 ay önce anne olan sevgili arkadaşım Pınar Mermer’den de sözümü kaptım, o da sağolsun haftasonu hemen yanıtladı sorularımı. Pınar Anne klinik psikolog, yetişkin, çocuk ve ergen terapisti. Psikoloji İstanbul’da çocuklarla oyun terapisi yapıyor, ebeveynlere eğitim ve danışmanlık veriyor. Avent, Unilever gibi markalara çocuklar ve ebeveynlerle ilgili projelerde danışmanlık veriyor. TV programları ve gazetelerde düzenli olarak ebeveynlik ve çocuklarla ilgili konularda görüş belirtiyor, blogunda da da ebeveynlikle ilgili görüşlerimi paylaşıyor, takip etmenizi öneririm.

İşte sevgili Pınar Anne’nin sütlü tarifleri: 

1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?

Bebeğimi emzirirken özellikle ilk günler hislerim oldukça karışıktı. Emzirmeyi bu kadar otomatik ve doğal yapabilmeme şaşırmıştım. Bebeğim bu kadar yakın olabilme hissini sevmiştim. Bir yandan da bana bu kadar ihtiyacı olan bir canlıyı yeterince besleyebilecek miyim diye endişelenmiştim. “Şimdi bu bizim bebeğimiz ve ben onu besliyorum” diye bir anda sevinç ve heyecan dalgası da gelmişti. Su anda da müthiş bir şefkat hissi hakim diyebilirim.

2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?

Su, hayalgücüm ve komik bir şeyler. Bol su içmenin cok faydasını gördüm. Hayalgücü diyorum çünkü sütümün azaldığını hissettiğimde, zihnimde canlandırma yoluna gidiyorum. Kendimi rahatlatıyor ve oğlumu düşünüyorum, bir de komik gelebilir ama sütlerin göğüslerimden bol bol aktığını hayal ediyorum. Komik birşeyler dedim çünkü sütümün en çok kahkaha attığım akşam yemeklerini takip eden gece uykusunda çok arttığını fark ettim.

Bir de bence, üstünde DUR yazan hatırlatıcılarımız olmalı. Hayatta çok şeyi farkında olmadan yükleniyor ve strese giriyoruz, bu da sütü azaltıyor. Hatta geçenlerde stresin anne sütünden çocuğa geçtiğinin iddia edildiği bir araştırma bile okudum!

3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?

Bu konu hakkında bilgi sahibi olmaları ancak uzun uzun düşünmemeleri olacak. Bebekle anne arasındaki bağlanma ilişkisinde önemli bir payı olan emzirme veya besleme seromonisini bir görev olarak görmeden, bunun tadını çıkarmaya bakmalarını öneriyorum. Bebeğin ve kendilerinin bu sırada ne kadar rahatladıklarına odaklanabilirler. Bebeğin açlık ve doyma sinyallerini, rahatlama hatta kaka yapma sinyallerini okuyabilmek için emzirmek anne çocuk ilişkisine güzel bir başlangıç yapıyor.

4- Emzirme döneminde yaşadığın en  komik olay neydi?

Uzayla yatakta uzanıyorduk ve emziriyordum. Yaklaşık iki buçuk -üç aylıktı. Birden kikirdemeye başladı, ben de güldüm. Sonra kafasını kaldırıp bana baktı gülerek, yarı uykudaydı, tekrar kafasını indirip kahkaha attı ve uykuya devam etti. Bunu unutamam.

5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?

Emziriyor musun? Sorusunun sorgulayıcı tonda sorulması. Bir sebepten dolayı emziremiyor da olabilirdim. O tonlamayı bilirsiniz. Sanki her an kaşlarını çatacak ve ders verecek gibi. Sonra da sütün yetiyor mu sorusu.

Şimdi düşününce, “Neden sordun?” diyebilir, ileri giden biri olursa da “Biliyor musun, yapılan araştırmalar emzirme konusunda yeni annelerle cok konuşulmaması gerektiğini söylüyor. Ben bu konu hakkında çok konuşmuyorum. Sonra kafama takarım sütüm kesilir maazallah, biliyorsun lohusa kadınım, her an her şeye takabilirim” veya “Ben inek miyim canım sürekli sütümden bahsediyoruz, sen bana asıl yeni filmleri anlat, bu ara sinemaya gidemiyorum” gibi esprili bir yanıt da olabilir =)

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.