Annelerden Sütlü Tarifler – 148
Bugün Annelerden Sütlü Tarifler’de sevgili Sitare Anne’nin emzirme deneyimleri ve tavsiyeleri var. Sitare Anne’yle benim kalbimde yeri çok çok özel olan LeiLeo defilesi sayesinde tanıştık. LeiLeo’nun doğumundan 4 ay sonra ilk Emzirme Haftası’nda Lansinoh’un etkinlikleri kapsamında harika bir defile yapmıştık. Annelerim bebekleriyle gönüllü olarak çıkmışlardı podyuma. Ben hem heyecandan, hem de annelerimin güzel enerjisiyle gözlerim dolu dolu gezdim o gün etrafta. Hala hatırladıkça o güzel günü bana yaşatan herşeye, herkese şükrediyorum. Emziren Anneler Grubu’na “defilemde gönüllü olarak podyuma çıkar mısınız” diye sorduğumda Sitare Anne ilk gönüllülerden biri oldu. İlk olarak onun için seçeceğimiz kıyafetin rengini sordu, meğer bir sürpriz düşünüyormuş bu konuda. Defile günü bir baktım, güzel kızına aynı kendi tshirtünün renginde bir tütü dikmemiş mi! Bayıldım, herkes bayıldı, defilenin maskotlarından biri oldu Simre kuzu =) Fotoğrafları da burada. Ayrıca Sitare Anne blogunda defileyi yazmıştı, buradan okuyabilirsiniz. İşte böyle keyifli bir günde tanıdığım sevgili Sitare Anne şimdi yeni annelere destek olmak için emzirme deneyimlerini paylaşıyor.
1- Bebeğini emzirirken hissettiklerini 3 kelimeyle anlatabilir misin?
Ben bebeğim doğar doğmaz emziremedim. Tesadüfen doğuma giren doktor ve ‘ucu yok, başı yok’ diyenlerin etkisiyle mama takviyesi yaptık. Sonrasında herkesi ve herşeyi boşverip şimdiki doktorumuzun ısrarları ile azmedip de ‘lık lık lık’ emzirebildiğimi gördüğüm 2. haftada: 3 kelimeyi bir cümle içinde kullanayım: ‘DÜNYALAR BENİM OLDU’ =)
2- Bebeğinle ıssız bir adada kalsan sütünü arttırmak için yanına alacağın 3 şey ne olurdu?
MORAL, HUZUR VE İNANÇ. Somut olarak da: SU – TAHİN HELVASI – DEREOTU ile pompayla süt yerine kan gelen memelerden 2. haftada süt damladığını değil durduk yerde şakır şakır aktığını gördüm.
3- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyen ne olur?
Asla pes etmeyin! ‘N’apalım canım hiç süt gelmiyor’ diyenlere alın benim hikayem: ‘sütüm gelmiyordu ve pes etmiştim. Doktor da mama vermişti. Mememin de ucu yokmuş zaten. Çocuk da aç, ağlıyor. Çek çek, 10 cc süt toplayamıyorum. Meme başları yara içinde. “Ben bu işi beceremiyorum” derken kızımın şimdiki doktoru ile tanıştık. ‘mamayı bıraktırdı, emziriceksin dedi, odama kapandım, kızım istemedi, komalara girdi, başımda ablam ‘yapabilirsin’ diye hep destek verdi, eşim hep motive etti, süt yapan herşeyi itinayla liste yaptık, aldı geldi, ailece azmettik. 2. haftada kızım mest, ben mest. Şimdi 2 yaşına girmek üzere hala ‘mest’ hala sütüm var. Hem de benim! =)
4- Emzirme döneminde yaşadığın en komik olay neydi?
‘Ben kimseye açmam, kimsenin yanında emziremem’ diyen ben çok kez emzirirken yakalandım =) Emzirme odasında City’s güvenlik personeline, arkadaşımın evinde odada emzirirken odadan birşey almaya pat diye giren arkadaşımın eşine… Daha önceden söyleseler bunun nesi komik der, kızardım da ‘napıyım, kızımın karnını doyururken kapalı kapıları açmayın, görmeyin, hiç umrumda değil’ =)
5- Emzirmeye başladığın andan itibaren en sinir olduğun soru neydi, ve şimdiki aklın olsa nasıl cevap verirdin?
10 cc sütüm çıktığında ‘aaa bu kadar mı çıkmış’ dediğini duyduğum kişiye, emzirirken özgüvenimi yitirmeme sebep olan ‘ucu yok, başı yok, çocuk aç, mama ver, emzik ver’ sözlerini söyleyenlere ve başımda durup mememi elleyip duran meme uzmanlarına gıcık oldum ama söyleyecek hiçbir lafım yok. İyi ki yok oldular ve iyi ki emzirebildim =)
Emzirmeyle ilgili uzun uzun yazılarım blogumda okunmayı bekler =)
Sevgiler,
Meraklı Anne Sitare