Zeynep Gözübüyük

Anne sütü nasıl artar?

Emzirme Rehberi olduğumdan beri en çok aldığım soru “sütümü artırmak için ne yapabilirim?”

İşte benim öğrendiklerime ve hislerime göre cevabım:

  1. Yeterli ve dengeli beslenme = Çok yemek, çok tatlı, çok x çok y değil. Dengeli beslenmek gerekiyor. Tatlı sizi mutlu ettiği için bolca yiyorsunuz, bu bünyede hararet yapıyor, harareti gidermek için bolca su içiyorsunuz. İşte bu su , SÜT yapıyor.   Kilo almak moralinizi bozuyorsa tatlı yemeyin. Bozmuyorsa aksine size keyif veriyorsa yiyin çünkü oksitosin salgılamanıza da yardımcı oluyor.  Mesela bir arkadaşımın sırrı bol yeşillik ve ızgara balıktı. Bebeğini 2 yaşına kadar şakır şakır sütü gelerek emzirdi.  Rezene çayı da sizi rahatlattığı ve oksitosin salgılattığı için öneriliyor. Aslında sıvı alımından başka süt arttırıcı özelliği yok.  Amerikalı bir doktorun tek önerisi çemen otuymuş. Yendiğinde ya da içildiğinde vücut pastırma gibi kokabiliyor ama sütü arttırdığı kanıtlanmış.  Bir arkadaşım da kaşık kaşık kimyon yediğini söylemişti. Sütü resmen kimyon aromalıymış ama artmış. Bakliyat, bulgur, dereotu, helva annelerin süt arttırdığı için önerdiği diğer besinler arasında.  Malt içeceği de öyle, birçok anne içtiğinde sütünün arttığını söylüyor. Anne bunları yediğinde/içtiğinde sütü artacağını düşündürdüğü için süt artıyor olabilir mi? İnandığı sürece mucize hormon oksitosin rahatça salgılanıyor çünkü.
  2. Uyku, dinlenme : Zor uyuyan ve geceleri çok sık uyanan bebekler olduğu zaman anne de uyku konusunda perişan olabiliyor. Ama bebek her uyguya daldığında anne de kestirebilir, ya da uyuyamıyorsa gözleri kapalı dinlenebilir. Vücudun dinlenmesi gerçekten çok önemli.  Annenin uyku ve dinlenme için destek alması gerekebilir.  Arkadaşlardan, akrabalardan dönüşümlü olarak bebeğe bakmak için destek istemesi hem yanlızlık hissinden hem yorgunluktan bir parça alıkoyabilir.
  3. ve en önemlisi. Moral, mutluluk, sakinlik = Oksitosin. Secret kitabını saçma bulanlar olabilir. Ben kitabı okumadım ama kendimle konuşup problemim  neyse olumlu düşünerek üstesinden gelmeye çalışırım hep. Başım ağrır, reiki bilmememe rağmen güzel enerjiler gönderiyorum “bu güzel enerji başımın ağrısını geçirecek şimdi” diyorum ve buna gerçekten inanıyorum. Ve geçiyor! Ya da stresli bir durum var, derin nefesler alıyorum. Beynimde her şeyi olumluya çeviriyorum. Bence  bebekler de negatif enerji ve negatif elektriği hissediyor. Bu nedenle annenin hep ama hep olumlu düşünmesi çok önemli. Lütfen olmuyor demeyin, deneyin sadece. Belki işe yarar. İnsan kendi kendini sakinleştirir, mutlu edebilir, motive edebilir, güzel enerjiler çağırabilir. Bunu başarabilenler uzaydan gelmediler, ben de yapmaya çalışıyorum. Siz de deneyin lütfen.  Oksitosin yoksa süt dışarı çıkamıyor. Gözlerinizi kapatın, gülümseyin, kendinizi çok mutlu, bulutların üzerinde hayal edin, bebeğinizle baş başa, harika bir yer, ikiniz de gülüyorsunuz, memelerinizden sütler fışkırıyor, bebeğiniz de iştahla emiyor, doyuyor, oynuyor, uyuyor. Hayal = gerçekleştirmenin yarısı.

 Kadının vücudu olağanüstü bir mekanizma. Bebeği içinde büyütme, doğurma ve emzirme, hepsi mucizevi ama bir o kadar da doğal. Afrika’da doğru dürüst hiçbir şey yemeyen anne yıllarca emziriyorsa bunun başka nasıl bir açıklaması olabilir? Ne yerseniz yiyin,  kafanızın rahat, huzurunuzun yerinde olması ve bebeğinizi keyifle emzirmekten başka bir şey düşünmemeniz yeterli.

Bol sütlü günler…

Zeynep

Yorumlar

  • tülin
    11 Mart 2011
    reply

    sugar bir yazı! el altı olmalı gibi…

  • keyiflibebek
    11 Mart 2011
    reply

    Günaydin Zeynep,

    Çok güzel yazdin, uamarim faydali olacak ! Özelikle 3nci nokta, çok iyi anlatin, hamile ve emzirme dönemdeyken, kadinlar kendisi sakinlestirmek, vücüt dinlemek ve dinlenkek, gevsetmek, rahatlatmak… iyi bir firsat olur.

    Bir sey eklemek istiyorum. « Sütün bol ve uzun süreli gelebilmesi için bebek her istedikçe ve de sık sık emzirilmelidir ». Bebegin yakinda durmak lazim, özelikle ilk günler (UNICEF söyle diyor « Anne ve bebegi 24 saat bir arada tutulmaya özen gösterilmelidir. »). NE KADAR COK EMZIRIYORSUNUZ O KADAR SÜTÜNUZ ÜRETIYORSUNUZ (otokrin etki sayesinde). Emzirken hem eksitosin (süt aksin diye) hem de prolaktin (basitca süt uretmek için) salgaliniyoruz.

    Bu konuda : http://www.santeallaitementmaternel.com/se_former/comprendre_lactation/comment_ca_marche/dans_le_temps/premier_mois_lactation.php

    http://www.belgeler.com/blg/1f3m/anne-sutu-ile-beslenme-suresine-etki-eden-faktorlerin-arastirilmasi-investigation-of-factors-influencing-breastfeeding-duration

    – Bazen anneler, 4unce ayda “sütüm daha az sanki” düsünebilirler, neden ? çünkü gögüsler dolu gorunmuyor fakat süt var, bebek emmdigi zaman geliyor (bu otomatik lak.dan önce memeler her zaman dolu gibi hissediyoruz ve memeler bebek emmemeden akiyorlar, iyiki bu dönem geçiyor ;)… “Otomatik laktasyonu” demek için Türk sözcü bulamadim. Burda, fransizca olarak açiklama var : http://lallaitement-tout-un-art.e-monsite.com/rubrique,lactation-automatique,1252989.html

    – Bazen anneler “sütüm yetmiyor” derler çünkü bebek sürekli emmek istiyor, emmerken sinirleniyor. 7-10 gün, 3 haftalik, 6 haftalik, 3 ve 6 aylik (yani bebege göre degisebilir) bebeklerinin gelisimi hizlaniyor, o yüzden daha çok emmek ithiyaci var, “annem daha çok üretsin, benim ithiyaç karsilassin” diye daha çok emmek istiyor, genelde 48saat sürüyor. Bilmeyen anneler, kosarak mama almaya gidiyorlar 🙁
    “pic de croissance” diyoruz fransizcada http://www.leblogbebe.com/2009/06/pics-de-croissance.html

    – Süt artirmak için, faydali bir sey daha var : bir sol bir sag, bir sol bir sag… o zaman memeler stimulasyonu artiriyor. Dikkat kuçuk bebekler için ve az kilo almayanlarla çok yapmayin çünkü ilk gelen süt son gelen sütten o kadar zengin degil.
    Zeynep, si tu veux repréciser quelques trucs dans un bon Turc, je crois que ce sera nécéssaire, c’est vraiment pas facile pour moi 🙂 mais bon, ça me fait de l’exercice !!!

    Herkese iyi emzirmeler !

    charlotte

    • LeiLeo
      11 Mart 2011
      reply

      Ma chere Charlotte, turkcen de yorumun da harika! Gonderdiklerini detayli okuyup ozetini burada paylasacagim. Destegini ilk gunden beri hissediyorum, cok tesekkur ederim. Gros bisous!

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.